BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem volt érdemes pénzpiaci alapba fektetni

A befektetési alapok vagyona az első negyedévben 1,6 százalékkal, 3 823 milliárd forintra nőtt, az alapok teljesítménye közel kompenzálta az első negyedévi 34 milliárd forintos vagyonkivonást - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn kiadott legfrissebb, negyedéves statisztikáiból.

Az első negyedévben megfordultak a korábbi piaci trendek, a hazai és a globális részvény- és a hazai kötvénypiac teljesítménye is emelkedni tudott. Ugyanakkor a forint dollárhoz viszonyított erősödése csökkentette a nemzetközi indexek emelkedésének hatását.

"A leggyorsabb növekedést a zártkörű pénzpiaci alapok produkálták, amelyek több mint tizenhétszeresükre bővültek. A legtöbb friss tőkét, 19 milliárd forintot a zártkörű részvényalapok vonzották, míg a nyilvános alapok között a származtatott alapok voltak a legnépszerűbbek 17 milliárd forintos tőketöbblettel az első negyedévben" - emelte ki a közleményben Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

Az első negyedévben egy új tag csatlakozott a BAMOSZ-hoz 10 új alappal, így március 31-én a szövetség tagjai 469 alapot kezeltek, amelyek közül 255 értékpapíralap, 192 származtatott alap, 22 pedig ingatlanalap és ingatlan alapok alapja volt.

A BUX index az előző negyedéves nagy visszaesés után az idei első három hónapban 8,1 százalékot emelkedett, a MAX index 5,5 százalékkal, a globális részvénypiacok teljesítménye 4,3 százalékkal, a feltörekvő piacok indexe 1,7 százalékkal nőtt.

A forint ezzel egy időben több mint 10 százalékot erősödött a dollárhoz képest, és erősödött az euróhoz képest is. Ebből adódóan az MSCI WF index dollárban mért 4,3 százalékos negyedéves emelkedése forintban 6,5 százalékos esést eredményezett, ami jelentős hatással volt a külföldi részvénybefektetésekre. Ennek megfelelően mind az alapok, mind a vagyonkezelt portfóliók hozamai vegyesen alakultak az első negyedévben.

A nyilvános nyíltvégű értékpapír befektetési alapok aránya csökkent, de továbbra is ezek a legmeghatározóbbak. A 229 alap vagyona március végén 2 209 milliárd forint volt, 0,4 százalékkal magasabb a negyedév eleji értéknél. Míg 2010-ben több mint 160 milliárd forint tőke érkezett ezekbe az alapokba, az idei első negyedévben több mint 90 milliárd forintot kivontak a befektetők az első negyedévben 5,2 milliárd forint hozamot termelő alapokból. A nyilvános nyíltvégű alapok legnagyobb hányadát a pénzpiaci alapok adják, az 58 alap vagyon az első negyedévben 1,3 százalékkal csökkent.

A 26 zártkörű nyíltvégű értékpapíralap összesített vagyona a negyedév során 5,6 százalékkal bővült, az alapok összesített nettó eszközértéke 611 milliárd forint volt. Az első negyedévben közel 39 milliárd forint érkezett az alapokba.

A nyilvános kötvényalapok száma egy új alap indulásával nőtt, a 30 kötvényalapban kezelt összes vagyon 4,2 százalékkal bővült.

A nyilvános részvényalapok száma az új tag 8 alapjával bővült, egy alapot pedig vegyes alappá alakítottak. A 79 nyilvános nyíltvégű részvényalap vagyona 0,6 százalékkal nőtt, a negyedév végén 376 milliárd forint volt.

A vegyes alapok száma 45-re emelkedett, vagyonuk 3,6 százalékkal, 132 milliárd forintra hízott. Az alapok vagyonának 11,5 százaléka tőke- vagy hozamvédelmet nyújtó garantált alapokban van. A 140 nyilvános garantált alapból az első negyedévben 1,8 milliárd forint tőke távozott, vagyonuk 0,1 százalékkal, 413 milliárd forintra csökkent. A nyilvános származtatott alapok száma egy új alappal nőtt, a 34 alap vagyona a negyedév végén 109 milliárd forint volt. A 13 százalékos negyedéves bővülés az alapokba érkezett 17 milliárd forint friss tőkének köszönhető, amely több mint kétharmada az előző év teljes tőkevonzásának, míg a piaci teljesítmények 1,3 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát.

A BAMOSZ tagok által kezelt vagyon az első negyedév végén 5 669 milliárd forint, az alapokkal együtt 9 492 milliárd forint volt. A kezelt vagyon mintegy 56,5 százaléka belföldi állampapírokban és kincstárjegyekben, 7,4 illetve 22,3 százaléka hazai, illetve külföldi részvényekben volt, 0,8 százalék pedig ingatlanokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.