BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Tanuljunk meg együtt élni a drága frankkal"

A svájci üzleti világnak meg kell tanulnia együtt élni az erős svájci frankkal, mivel egy olyan kis ország, amilyen Svájc, korlátozott eszközökkel rendelkezik a devizapiaci intervencióhoz - jelentette ki Johann Schneider-Ammann, Svájc gazdasági minisztere egy csütörtöki konferencián.

A Svájci Gazdasági Fórumon megjelenő, mintegy ezer üzletember előtt Schneider-Ammann megállapította, hogy Svájc jól vészelte át a gazdasági világválságot, és közölte, tudatában van annak, hogy az erős svájci frank nehézséget okoz a vállalatoknak. "Az erős svájci frank sok aggodalmat okoz. De meg kell tanulnunk együtt élni vele" - mondta a miniszter.

Az euró svájci frank árfolyama a két évvel ezelőtti 1,50 feletti szintekről 1,25 körüli szintre esett vissza az idén. Ez valamivel kevesebb, mint 20 százalékos erősödést jelent az alpesi valuta árfolyamában az európai fizetőeszközhöz képest.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) már júniusban emelheti a jegybanki alapkamatot, a történelmileg legalacsonyabb, 0 és 0,75 százalék közötti sávból, 0,25 százalékos megcélzott szintről. Az április elején érkezett inflációs adatnak vélhetően nem örül az SNB, ugyanis a fogyasztói árak 1 százalékkal emelkedtek éves alapon.

A kamat júniusi emelése tovább erősítheti a svájci frankot, amely akkor nem lesz már hatással a magyar hitelesekre, ha addigra a kormány és a Bankszövetség megállapodik a frank árfolyamának rögzítéséről. Ellenkező esetben a frank száguldása a frank/forint keresztárfolyamra is hatással lesz, még abban az esetben is, ha a hazai deviza tartja jelenlegi 260-265 közötti kurzusát az euró ellenében.

Az árfolyamhatás azonnal jelentkezik, de van kivédhetetlen következmény is: a kamat emelése meglátszik a törlesztőrészleteken, éppen a kamatkondíciókon keresztül; vélhetően késleltetve, azonban ez a bankok stratégiáján múlhat majd.

Úgy tűnik, hogy a bankok üzletpolitikájától, stabilitásától, és a nemfizető hitelek arányától függhet majd, hogy milyen mértékben változik az adósok terhe a svájci kamat emelése miatt.

A jegybanki alapkamat Svájcban – mint ahogyan a világ minden táján – emelkedő pályára kerülhet majd 2011-2012-ben, amely nyomást jelenthet a frankhiteleseknek, azonban azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora kamatszigorításra kerül majd sor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.