BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vörösben a BÉT - Az OTP bukta a legnagyobbat

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 196,33 pontos csökkenéssel, 22.428,17 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 0,87 százalékkal gyengült.

A vezető részvények közül mindegyik árfolyama esik, a legnagyobb mínuszban, 2,26 százalékos eséssel az OTP kezdett, amely nem sokkal fél tíz előtt 5786 forinton áll. Nem sokkal jobb a Mol papírok kurzusa sem, amely 1,59 százalékos eséssel 22150 forinttal kezdte a napot. A Richter részvények árfolyama -0,86 százalékkal 360 ezer forintra, az MTelekomé pedig -0,56 százalékkal 526 forintra esett.

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint tovább mehetnek lefelé az árfolyamok a BÉT-en, miután a nemzetközi piaci hangulat is negatív: a svájci frank és a dollár erősödik, az amerikai határidős indexek pedig mínuszban vannak.

A hazai események közül kiemelte, hogy a piac a bankok és a kormány közötti megállapodásra vár a devizahitelesek megsegítését célzó intézkedésekről. A pontos részletek ismeretében lehet majd a bankszektorra, illetve az OTP-re nézve a következményeket elemezni.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint nagyon úgy tűnik, hogy szaporodnak az eladók az egész világban, a fejlődő piacok már irányt váltottak, a fejlettek azonban csak lassacskán adják be derekukat. Az elemző arra számít, hogy a hétfői nap is ennek a jegyében indul: kisebb esés a fejlett piacokon, nagyobb Magyarországon, miközben a forint és az euró gyengül, ez utóbbi a tőkepiaci rossz hangulat egyik legbiztosabb jele. A tőzsdén talán az OTP-ért lehet a leginkább aggódni, ami még nem is esett, holott a világban a bankszektor az egyik leggyengébb - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.