BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A görögök kezében vannak a frankhitelesek

A figyelem középpontjában továbbra is a görög adósságválság áll, amely aggodalomra ad okot a befektetők körében.

Hétfőn nem romlott tovább a múlt hét végére jelentősen negatív nemzetközi befektetői hangulat, és az európai vezető tőzsdeindexek minimális emelkedést tudtak elérni.

Az eurót 269 forinton jegyzik hétfőn napközben, és a régiós devizák sem mutatnak jelentősebb elmozdulást a közös európai deviza ellenében. A forintot a pszichológiai 270-es szint tarthatja meg a kockázatkerülés felerősödésével, majd e felett a 272 környékén meghúzódó 200 napos mozgóátlag segíthet a hazai devizának.

A svájci frankkal szemben kialakult történelmi mélypontról, közel 228-as szintről erősödött vissza a forint 226,5-227 közötti szintre. Ez annak köszönhető, hogy az euró 1,18 közeli történelmi mélypontjáról 1,1855-ig kapaszkodott a frank ellenében.

A múlt hét második felében először Ben Bernanke az amerikai jegybank szerepét betölrő Fed elnöke rontotta a hangulatot azzal, hogy a gazdaság kilábalásának lassulásáról beszélt. Jean-Claude Trichet, Ez Európai Központi Bank elnöke pedig pirosan világító jelzésről beszélt az EU adósságválsága kapcsán.

Görögország államcsődjétől aggódnak leginkább a befektetők. A görög parlament hétfőn kezdte el tárgyalni a megszorításokat, amelyről csütörtökön lesz szavazás. Az a lehetőség, hogy Görögország fizetőképtelenné válhat, az egész európai pénzügyi rendszer kapcsán vet fel aggályokat – írja a Reuters.

Annak ellenére, hogy óriási a lakosság ellenállása a megszorításokkal szemben, elemzők azt várják, hogy a parlament elfogadja azt. Amennyiben enyhülnek a szuverén adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak újra 220-as szint alá kerülhet a frank. Ellenkező esetben azonban az euró újabb mélypontra kerülne a svájci frankkal szemben, és még drágább lehetne az alpesi deviza forintban kifejezve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.