BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre ijesztőbb kilátások a frankhitelesek előtt

Az euró több mint egy százalékkal gyengült csütörtökön a svájci frankkal szemben és új negatív rekordot állított be. A forint/frank árfolyam is közelíti a januári 225,31-es negatív csúcsot.

Az euró legalacsonyabb árfolyama 1999-es bevezetése óta svájci frankban 1,1957. Az euró a japán jennel szemben is gyengült, több mint egy százalékkal esett a csütörtöki kereskedésben és 116,50 jen árfolyamon egy havi mélypontot érintett.

Forintban a svájci frank csütörtökön 224,66-ig erősödött, megközelítve a 2011. január eleji 225,32 forintos idei rekordját, valamint a 2010. szeptember 8-án elért 226,31-es történelmi rekordját.

Történik mindez annak ellenére, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) szinten tartotta irányadó rátáját: 0 és 0,75 százalék között, 0,25 százalékos céllal.  Philipp Hildebrand vezette Svájci Nemzeti Bank (SNB) az elemzői várakozásokkal összhangban nem változtatott a megcélzott 0,25 százalékos kamatszinten. A svájci gazdaság igen jól teljesít, azonban a közgazdászok nem várták, hogy a jegybank lépjen. A frank széleskörűen erősödött – szinte egyetlen menekülődeviza lett az utóbbi hónapokban – a vezető fizetőeszközökkel szemben, és a jegybankárok is úgy láthatják, hogy további erősödés az exportvezérelt kilábalás útjában állna.

A svájci frank hetek óta dönt meg történelmi csúcsokat az euróval és a dollárral szemben, elsősorban annak köszönhetően, hogy felerősödött a globális kockázatkerülés az eurózóna válságának mélyülése miatt.

A globális gazdasági kilábalás folytatódik, habár a kilátások romlottak az elmúlt hetekben – áll az SNB kamatdöntést követően kiadott elemzésében. „A kapacitáskihasználás a svájci gazdaságban növekszik” – teszik hozz. Annak ellenére, hogy a svájci frank jelentősen felértékelődött, a gazdaság folytatta emelkedését a robosztus nemzetközi kereslet miatt.

Az exportvezérelt iparra ugyanakkor nyomás nehezedik. Az SNB nem változtatott előrejelzésén a növekedés tekintetében, 2 százalékos élénkülést vár. Összességében azonban több lefelé mutató kockázat lát a jegybank. Itt elsősorban az euróövezeti adósságválságot emelik ki. Továbbá, a világ több részén vannak költségvetési konszolidációs intézkedések, amely szintén lefelé mutató kockázat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.