BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilép a MABISZ-ból és új szövetséget alapít Járai biztosítója

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. menedzsmentje, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) utóbbi időben folytatott tevékenységét értékelve arra az elhatározásra jutott, hogy 2011. május 24-ével kilép a szövetségből. A tőzsdei biztosító új egyesület összehozását tervezi.

A CIG közleménye szerint a MABISZ munkáját Horváth Béla, a CIG Pannónia Életbiztosító igazgatóságának elnöke az alapítástól kezdve, míg Gaál Csaba, a társaság vezérigazgatója az elmúlt 10 éven át kísérte figyelemmel. A hazai alapítású társaság menedzsmentjének megítélése szerint az utóbbi években bekövetkező gazdasági és jogi változások mentén komoly mértékben differenciálódott biztosítói érdekek képviseletét a biztosító társaságokat összefogó szövetség nem tudta megfelelően ellátni.

Az elmúlt időszakban a szövetség kommunikációjában is kedvezőtlen változás volt tapasztalható. A MABISZ által kiadott sajtóközlemények, amellett, hogy túlzottan negatív képet festenek, jellemzően nem adnak teljes körű képet a hazai biztosítási piac általános helyzetéről - írja közleményében a CIG.

Fentiekkel párhuzamosan drasztikusan változott a MABISZ biztosítási piacra vonatkozó adatgyűjtési és publikálási metódusa, amely a CIG Pannónia Életbiztosító álláspontja szerint nem felel meg a korábbi transzparens gyakorlatnak. Az egyetlen, tőzsdén jegyzett biztosító társaságként a CIG Pannónia Életbiztosító a továbbiakban is maximálisan elkötelezett az átláthatóság elve iránt.
 
A hazai pénzügyi kultúra fejlesztése, a pénzügyi ismeretek minél szélesebb körű terjesztése érdekében a CIG Pannónia Életbiztosító egy olyan szövetség életre hívását tervezi, amely a pénzügyi szektor számos szereplőjének részvételével fontos szerepet kíván vállalni a hosszú távú megtakarítások szükségességének tudatosításában.

A Magyar Biztosítók Szövetsége tudomásul veszi a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. menedzsmentjének döntését - közölte a MABISZ.

A szövetség megalapításától kezdve a lakosság pénzügyi kultúrájának emelését, a biztosítási szakma közös érdekeinek védelmét és a felelős társadalmi gondolkodás közvetítését tartotta és tartja szem előtt - áll a MABISZ közleményében.

A MABISZ-t 1990. november 14-én nyolc biztosítótársaság alapította - áll a szövetség honlapján. Jelenleg 26 biztosítótársaság, 3 fióktelep és 3 biztosítóegyesület tartozik tagjai sorába. Fő célkitűzése a magyar biztosítási szakma képviselete és érdekvédelme. E mellett feladatának tekinti a tagjai közös érdekkörébe tartozó tevékenységek koordinálását is. A MABISZ tagozatai pedig fórumot biztosítanak a közös területen dolgozó szakemberek tapasztalatcseréjére.

A MABISZ kezeli a Kártalanítási Számlát, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) garanciaalapját, amely olyan károkra nyújt fedezetet, ahol a károkozó gépjármű nem rendelkezik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, illetve - bizonyos körülmények között - akkor, ha a károkozó ismeretlen. Szintén a szövetség működteti a Magyar Zöldkártya Irodát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.