BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pánikhangulat a piacon - Újra a lélektani határon a svájci frank

Nagy eséssel nyitottak az amerikai tőzsdék, és az európai adósságválság egyre mélyül. A kedvezőtlen befektetői környezet a forintot is elérte.

22 óra után

A kereskedés utolsó szakaszában valamelyest mérséklődtek a mínuszok Amerikában, az indexek megfordultak 1-1,1 százalékos esés környékén is, azonban zárásra elfogyott a lendület. A Dow 1,42, a Nasdaq 1,53, az S&P-500 pedig 1,4 százalékos mínuszban búcsúzott.

Ennek nyomán a devizapiacon sem történt érdemi fordulat, a svájci frank 219,8, az euró pedig 265,6 forintba kerül. Az amerikai dollár is jóval drágább lett: a reggeli 183 körüli szintről 185,5 forintra változott az árfolyam.

A Dow hatodik egymást követő héten is gyengült, amelyre 2002 óta nem volt példa – számolt be a Bloomberg. A nemzetközi hangulat romlásához hozzájárult az a félelem, hogy a globális gazdaság a korábban vártnál lassabban lábal ki. Közben a görög és portugál csődkockázat a rekordmagasságba emelkedett.

20 óra után

Az európai politikai és pénzügyi tisztségviselők között jelentős nézetkülönbség van annak kapcsán, hogyan oldják meg Görögország adósságproblémáját. Németország a magánbefektetőket is bevonná az adósság átalakításába, miközben az Európai Központi Bank (EKB) az államadósság bármilyen átalakítását ellenzi. Ez tovább növeli a kockázatkerülést a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon.

A vezető amerikai indexek újabb lendületet vettek lefelé: 1,5 százalékos esést mutat a Dow, a Nasdaq és az S&P-500 is.

Az amerikai dollár és a svájci frank tovább erősödött a fokozódó kockázatkerülés közepette, így a frank/forint keresztárfolyam 220-as szint fölé került. Ez napon belül két százalékos esést jelent.

A forint nem gyengült tovább jelentősen az euró ellenében: 265,7 forinton jegyzik a közös európai devizát este.

18:30 után

Tovább folytatódott az esés az amerikai piacokon. A Dow Jones 12 000 pont alá süllyedt, az S&P-500 és a Nasdaq 1,2 százalékkal került lejjebb. A Dow hatodik hete gyengül - jelenti a MarketWatch.

Az európai indexek jelentős esésen mentek keresztül. Az FTSE-100 1,55, a DAX 1,25, a CAC-40 1,9 százalékos esésben búcsúzott.  

Az amerikai dollár és a svájci frank tovább erősödött. Az euró/dollár árfolyam 1,436-ig olvadt, a svájci frankkal szemben pedig közel jár történelmi mélypontjához a közös európai deviza, 1,208-as szinten áll a devizapár. Ennek eredményeképp a svájci frankot újra 220 forint közelében jegyzik.

16 óra után

Az Egyesült Államokban a vezető tőzsdeindexek jelentős esésben nyitottak pénteken. Az ipari Dow Jones 0,9 és az S&P-500 index ugyanekkora eséssel kezdte a napot. A technológiai túlsúlyos Nasdaq kompozit index 0,75 százalékos mínuszban áll.

Az európai tőkepiacok is meredek esésbe váltottak. Az angol FTSE-100 1, a német DAX ugyanekkora, míg a francia CAC-40 1,5 százalékos esést mutat.

A jelentősen kedvezőtlenné váló nemzetközi befektetői környezetben a hazai deviza is esni kezdett. Az eurót 265,5 forinton jegyzik a délutáni 264,5 és a reggeli 264 forint után.

A lengyel zloty a forinttal párhuzamosan esett az euró ellenében, vagyis a kedvezőtlen folyamatok a nemzetközi eseményekkel magyarázhatóak.

Az euró is gyengült: a svájci frank ellenében 1,21 közelébe esett, míg a dollárral szemben 1,44-ig korrigált a közös európai deviza. A menedékdevizának tekintett amerikai dollár és a svájci frank széleskörűen erősödött.

A forint és az euró együttes esése oda vezetett, hogy a svájci frank/forint keresztárfolyam a reggeli 216,5 forintról 219 közelébe került.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.