BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

350 milliárddal hízhat a frankhitelállomány

Több mint 350 milliárd forinttal növelheti a háztartások hitelállományát az utóbbi napok svájcifrank-erősödése májushoz képest, amennyiben tartósnak bizonyul. Az erősödés miatt többen élhetnek a törlesztési árfolyam lehetőségével.

Amennyiben tartósnak bizonyul a svájci frank erősödése a forinttal szemben, úgy a háztartások hitelállománya akár 350-400 milliárd forinttal is növekedhet a május végétől e hónap végéig tartó két hónap alatt – derül ki a rendelkezésre álló adatokból.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint május végén 4349,6 milliárd forintnyi svájci frankban nyilvántartott hitellel rendelkeztek a magyarországi lakossági ügyfelek és egyéni vállalkozók, ez a teljes hitelállomány 52,5 százalékát jelentette. Ha pedig a svájci frank kurzusa marad a jelenlegi, 233–237 forint közötti sávban, akkor az bő 8 százalékos elmozdulást jelenthet a május végi 216 forintos árfolyamhoz képest, így a nullához közelítő új kihelyezések ellenére is tovább dagadhat az állomány. (Újabb rekordra ugyanakkor – a folyamatos törlesztések miatt – már nem kell számítani: a frankhitelek mennyisége ugyanis 2009 januárjában, 5000 milliárd forint fölött volt a csúcson, amelynek elérésére a jelen körülmények között nincsen esély.)

Márpedig a svájci frank gyors gyengülésére nem számítanak az elemzők, hiszen véleményük szerint az európai, illetve amerikai adósságválság rövid távú megoldására nincs esély. Ennek megfelelően véleményük szerint rövid távon mindenképpen a jelenlegi, 230 forint környéki kurzus fennmaradására lehet számítani, és az sem kizárt, hogy néhány napon belül az újabb lélektani határt jelentő 240-es szintet teszteli majd az árfolyam.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.