BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerika a BUX-ra is rátelepült

A BUX 0,66 százalékot esett, a nemzetközi hangulat is elég kedvezőtlen volt kedden.

A nemzetközi pénz- és tőkepiacokat nyomasztja, hogy az Egyesült Állakom vezető politikusai továbbra sem tudtak megegyezni abban, hogy növeljék az USA államadósságának felső korlátját.

A 32 iparvállalat Dow Jones indexe 0,42 százalékot esett, 52 ponttal 12 540 pontra. A Standard & Poor’s 500 index minimális, 1 pontos leértékelődést mutat, 1 336 ponton áll. Egyesült a technológiai részvények Nasdaq kompozit indexe emelkedett: 0,11 százalékot, 3 ponttal, 2 846 pontra.

A Commerzbank londoni részlegének keddi kimutatása szerint a Kongresszus és a Fehér Ház közötti elhúzódó politikai vita már kezdi éreztetni a hatását a piacokon, de még csak "mérsékelten". A tízéves amerikai kincstárjegy hozama enyhén emelkedett, és a papír kockázati felára a múlt hét végi kereskedés vége óta mostanáig 13 bázisponttal 25 bázispontra emelkedett az összehasonlítható lejárati idejű, Európában irányadó német államkötvény, a Bund hozama felett.

Az S&P ehhez fűzött elemzésében közölte: az adósságplafon körüli politikai vita jelenlegi dinamikája alapján "legalább egy a kettőhöz" az esélye annak, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha megszületik az egyezség az adósságlimit-emelésről, de a cég megítélése szerint az nem segíti elő a hosszú távú költségvetési és adósságkonszolidációt.

A Standard & Poor''s hozzátette: ha az amerikai kormány "akármilyen rövid időre is" elmarad piaci adósságának törlesztésével, az azt eredményezheti, hogy a cég a hosszú és a rövid lejáratú amerikai államadósságra egyaránt "SD" - szelektív nem teljesítő - besorolását ad, vagyis gyakorlatilag fizetésképtelennek minősíti az Egyesült Államok kormányát.

Az európai indexeknek sem volt miért örülni. A francia CAC-40 index 0,65 százalékos leértékelődést mutat, a német DAX stagnálás közelében áll zárás előtt. Az angol FTSE-100 index 0,2 százalékkal került feljebb.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 0,66 százalékot esett, 144,66 ponttal 21 724,7 pontra. A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni: a bankrészvény 0,07 százalékos pluszban, 5 539 forinton búcsúzott.

A Mol 0,85 százalékkal értékelődött le, az olajpapírokért 20 415 forintot kell adni a Budapesti Értéktőzsdén. A Richter 1,25 százalékot esett 37 010 forintra. A Magyar Telekom veszítette a legnagyobbat a vezető részvények közül: 1,65 százalékos mínuszban zárt 538 forinton.

A svájci frank ugyan mérsékelten gyengült, miután az UBS fogyasztói indikátora 1,48 pontra süllyedt a májusi 1,88 pontról, azonban a frank továbbra is biztonságos menedéket nyújt kockázatkerülés esetén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.