BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elmúlt két év legjobb hetét zártuk - Száguldott a Nike

Az amerikai részvények a múlt hét minden egyes napján zöldben zártak, így 2009. július óta nem látott emelkedő hetet produkáltak. Az emelkedés fő mozgatórugója a jelentésidőszak előtti kirakat rendezés volt.

Szerző: Tradenet

Ilyenkor a portfolió menedzserek igyekeznek minél több nagy és ígéretes névvel feltölteni repertoárjukat, mielőtt kiküldenék a végleges listát ügyfeleiknek. Az emelkedés hétfőn a sport óriás Nike –val (NKE) kezdődött, aki fantasztikus harmadik negyedéves profitjelentésről számolt be. Az eladások jóval túlteljesítették az elemzők várakozásait, mely jelzi, hogy a lakosság továbbra is hajlandó márkás, jó minőségű sportruhákra költeni a fizetése egy részét. Pénteken a Merryll Lynch közgazdásza is a befektetők figyelmébe ajánlotta a részvényt, a vállalat 100$-os célárat vetít előre.

Ráadásul csütörtökön Görögországban elhárult az utolsó akadály is az európai mentőcsomag elfogadásának útjából, így egyelőre nem fenyegeti őket a teljes államcsőd. Ugyanezen a napon megjelent a chicagói Beszerzési Menedzser Index (PMI), mely meglepő emelkedést ért el. Eszközgazdálkodási Intézet pénteken egy erős riport keretében kijelentette, hogy az amerikai gyártási tevékenység újra elkezdett pozitív irányba fejlődni. Ez a riport megerősítheti azt a feltételezést, hogy a gazdasági fejlődés lassulása csupán átmeneti volt.

Itt azért megjegyeznénk, hogy Ben Bernanke Fed elnök és pár neves közgazdász 1 héttel ezelőtt még javában aggodalmukat fejezték ki azon félelmükről, miszerint a gazdasági növekedés visszaeshet 2011 második felére a Japán katasztrófa és az olaj árának esése miatt. A múlt hetet összefoglalva a befektetők évek óta nem láttak ilyen emelkedést és nem éltek meg ilyen boldog napokat.

Mi fog történni a héten?

 A tőzsde szereplői a héten a pénteki munkaerő piaci adatokra fognak várni és fókuszálni. A múlt hét erős emelkedése ellenére egy sokkal szelídebb hetet várunk. Nem valószínű, hogy a piac hasonló hévvel tudná folytatni az erősödést, sőt egy kis fokú korrekció is elképzelhető a következő napokon. Ne felejtsük, ez egy rövid kereskedési hét, hiszen ma lesz az első nap, amikor kinyit a tőzsde a Függetlenség Napja után.

Miután a görög helyzet valamelyest stabilizálódni látszik, a befektetők újra a hazai gazdasági adatok vizsgálatával lesznek elfoglalva. Kedden, azaz a mai napon a májusi hónapra vonatkozó gyártási adatok látnak napvilágot. Majd a csütörtök és a péntek is sok hírt tartogat a számunkra, ADP, munkaerő piaci adatok és kereskedelmi hírek fogják borzolni a befektetők kedélyeit és így alakítani a piaci hangulatot.

S&P 500

Múlt héten pont a rettentően erős 200-as mozgóátlagról beszéltünk, hogy nagyon erős szintnek felel meg és onnan elindulhat felfelé. Ezt mintha a befektetők is hallották volna és mint a rakéta kilőtt az árfolyam. Az erős emelkedés áttörte az 1300-as szintet, mintha az ott sem lett volna. Minden mozgóátlag meredeksége az emelkedő trendet erősíti. Ennek az emelkedésnek muszáj tartósnak lenni különben a nagyobb korrekció elkerülhetetlen. Amíg az 1295-ös szint érintetlen, addig a nyári rali és az esetleges új eves csúcs is elérhető közelségbe kerül, akár ebben a hónapban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.