BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

CIG, E-Star, OTP - Íme a félév magyar nyertesei

Világviszonylatban is jó fél évet zárt a Budapesti Értéktőzsde. Az első fél évben a CIG Pannónia, az E-Star és az OTP befektetői keresték a legtöbbet, és a következő időszakban is az OTP részvényesei nyerhetnek sokat.

Toplistás lett az első fél évben a Budapesti Értéktőzsde világviszonylatban, legalábbis az árfolyamok alakulását illetően. A BUX index ugyanis több mint 6,4 százalékos emelkedésével a Bloomberg összesítése szerint a tizedik legjobban teljesítő tőzsdei mutató lett. Sőt, ha a glóbusz összes indexét átváltanánk dolláralapúvá, a dollár/forint kurzus esése miatt még impozánsabb lenne a pesti parkett irányadó mutatójának alakulása, több mint 20 százalékos ralival ugyanis a BUX lett a hatodik legjobban teljesítő tőzsdeindex.

„A bázishatásnak köszönhető mindez. Tavaly bizalomvesztés tanúi lehettünk az országgal kapcsolatban, az idén ez a kormány gazdasággal kapcsolatos terveinek köszönhetően megváltozott, és alulsúlyozásról semlegesre vagy felülsúlyozásra javították a magyar eszközök besorolását” – magyarázza Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank részvényelemzője.

Az első fél év a legjobban egyébként a mongol tőzsdének sikerült, több mint harmadával emelkedtek az árfolyamok a távol-keleti piacon. A toplistán jellemzően további feltörekvő piaci mutatók szerepelnek, egyebek között Venezuelában, Oroszországban és Bulgáriában toporzékolt a bika a parketten. A legrosszabbul az arab országok, illetve a kőolajból behozatalra szoruló piacok tőzsdéi teljesítettek. Nem meglepő, hogy a heteken át zárva tartó egyiptomi tőzsde indexe még mindig több mint 25 százalékos mínuszban áll a múlt év végéhez képest, de százalékosan két számjegyű esés volt a tunéziai tőzsdén is, és az isztambuli parkett sem áll valami fényesen.

A világ vezető tőzsdéi közül egyébként a tengerentúlon 4-7 százalékot szedtek magukra az indexek, ami akár jónak is mondható lenne, de a dollár gyengülése miatt az ott bevásárló magyar befektetők az amerikai piacon nem kereshettek sokat. Európában a frankfurti tőzsdeindex, a DAX is emelkedett – több mint 4 százalékot – az idén, de például a londoni FTSE 100 szinte pontosan ugyanott állt tegnap is, mint 2010 utolsó kereskedési napján.

Ami a magyarországi tőzsdei részvényeket illeti, az első hat hónapban legfényesebben a kisebb papírok ragyogtak, az
E-Star és a CIG Pannónia több mint 20 százalékot emelkedett. Az E-Star esetében kétségtelenül sokat számított a lengyelországi tőzsdére lépés, amelynek hatására a magyar magánszemélyek által bő egy évtizede alapított alternatív energetikai cégben mostanra már több nemzetközi befektetői csoport is fantáziát lát, és bevásárolt a részvényeiből. A CIG Pannónia is sorban jelenti be az újabb  piacok meghódításáról szóló terveit, az idén várhatóan a nyugdíjpénztári és a vagyonbiztosítási piacon is megveti a lábát a cég, amely az életbiztosítási szektorból már komoly szeletet hasított ki magának. Igaz, a tavaly novemberben Pannónia-részvényt jegyzők valószínűleg még mindig aggódnak, hiszen az idei rali ellenére is a biztosító részvényének árfolyama még mindig a bevezetéskori szint alatt áll.

A nagypapírok közül az OTP az első hat hónap nyertese, szintén csaknem 20 százalékos emelkedéssel. A vezető bankpapír elsősorban a kedvezőbb makrogazdasági várakozások miatt javult – mondja Herczenik. A kisebbik bankrészvény, az FHB árfolyama ezzel szemben kismértékben, de esett az első fél év során. A Molnak is voltak jó periódusai az első hat hónapban, kedveztek a papírnak például az arab világban zajló konfliktusok, hiszen a hazai olajcég – sok más európai finomítóval szemben – az oroszországi kőolaj feldolgozására is képes, így versenyelőnybe kerülhetett.

A Magyar Telekom is jól zárta az első fél évet, bőven két számjegyű hozamot ért el, ezzel szemben a gyógyszergyári részvények összeomlottak. A kormány egészségüggyel és gyógyszergyárakkal kapcsolatos szigorítási tervei az Egis árfolyamát 2, a Richterét 15 százalékos mínuszba küldték.

Ami a következő időszakot illeti, a szakemberek optimisták. „A harmadik negyedév jobban sikerülhet, mint a második, bár nem lesz annyira jó, mint az első” – mondja Herczenik. A szakember ezt arra alapozza, hogy a második negyedet lehúzó események hatása múlófélben van. A fukusimai atomkatasztrófa kapcsán sokan attól tartottak, recessziót idéz majd elő a világban, ezek a félelmek azonban mostanra lecsillapodtak. A magas kőolajár is hasonló aggodalmakat ébresztett a befektetőkben, de a fekete arany ára csökkent időközben, emellett a görögországi államcsődtől való félelem is mérséklődik lassan, úgy tűnik, sikerül majd ezt a problémát is kezelni.

A hazai részvénypiacokon – hacsak valamilyen sokk nem éri a gazdaságot – Herczenik szerint elsősorban az OTP profitálhat a kialakult helyzetből. A sokat szenvedett gyógyszergyári papírok is valószínűleg elkezdenek talpra állni, sokkal több, a szektort érintő rossz hírrel ugyanis már aligha hozakodik elő a kormány. A Molt illetően viszont már lényegesen több a kérdőjel – állítja a Raiffeisen szakértője. Különösen a horvátországi események befolyásolhatják a közeljövőben nagymértékben a hazai olajpapír árfolyamát, amely valószínűleg alulteljesítő lesz a következő hetekben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.