BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszerre relaxálhatnak a görögök és a frankhitelesek - Még

Az alpesi deviza széleskörűen gyengült, a forint pedig kedvező teljesítményt mutatott, amelynek köszönhetően a frank/forint keresztárfolyam 228-as szintről 216-ra korrigált a héten.

A svájci frank gyengülésen ment keresztül a Bloomberg által követett mind a 16 vezető devizával szemben, ugyanis a befektetők keresik a magasabb hozammal kecsegtető devizákat. A svájci frank esése elsősorban annak köszönhető, hogy a befektetők kisebb esélyt látnak arra, hogy Görögország csődöt jelenthet rövidebb távon, miután a parlament megszavazta a megszorító csomagot, amely lehetővé teszi, hogy az ország további nemzetközi pénzügyi segítséget kapjon.

A svájci frank gyengülése annak is köszönhető, hogy az ország gazdaságának tekintetében viszonylag kedvezőtlen hírek érkeztek. A hét közepén a vezető gazdaságkutató indikátora mutatott esését. A KOF index – amely 6 hónapra előre jelzi a gazdaság várható teljesítményét – 2,3 pontról 2,23 pontra csökkent.

Pénteken a feldolgozóiparból érkeztek gyenge hírek. A svájci menedzserindex 59,2 pontról 53,4 pontra csökkent – közölte a Credit Suisse AG. Ez a legalacsonyabb szint 2009 szeptember óta. Elemzők azt várták, hogy 57,8 pontot mutathat az index, azonban jóval elmaradt a várakozásoktól.

A negatív svájci hírek a gazdasági növekedés lassulásának irányába mutatnak, és figyelembe véve, hogy az infláció jóval a 2 százalékos cél alatt mozog, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) vélhetően nem emeli a 3 hónapos LIBOR-t (megcélzott kamatszint) szeptemberben.

A svájci frank kifejezetten biztonságos menedék volt, főleg, ha az euróövezeti kockázatok miatti rövid távú menedéket kerestek – mondta Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank AG frankfurti vezető devizastratégája. A rövid távú kockázatok csökkentek az eurózónában, és ennek a következményét láthatjuk – tette hozzá a közgazdász.

Amennyiben Görögország nem szavazta volna meg a megszorításokat (5 éves konszolidációs terv), akkor az ország csődöt jelenthetett volna, amelynek hatására igen fájdalmas következményekkel szembesülhettek volna a befektetők.

Elemzők azonban úgy látják, hogy Görögországban elhárult a közvetlen csőd veszélye, hosszabb távon fizetésképtelen lehet az ország, és államcsődöt jelenthet. „Görögország és az EU tehát nyert egy kis időt, és bár meggyőződésünk szerint az újabb megszorító csomag nem érheti el a célját, az azonnali csőd veszélye elhárult” – írják a CIB Bank közgazdászai heti elemzésükben.

A svájci frank a múlt héten megdöntötte 226-os szint felett tavaly kialakult történelmi csúcsát a forinttal szemben, és egészen 228-ig menetelt. A nemzetközi események hatására azonban 216 forint környékére korrigált a kurzus.

„Még korai lenne trendfordulóról beszélni, de azért mindenesetre bíztató a helyzet, az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelés tovább javíthatna az árfolyamon frankhitelesek szempontjából” – véli Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Az EKB júliusban 25 bázisponttal emelheti a kamatot a várakozások szerint 1,5 százalékra. Jean-Claude Trichet kormányzó azt mondta, hogy a jegybank „fokozott éberség” üzemmódban van, amely az EKB szótárában azt jelenti, hogy júliusban kamatot emel a bank.

A piacok számára így nagy meglepetést nem okozhat az emelés, azonban Trichet szavai meghatározóak lehetnek. Amennyiben újra használja a fokozott éberség kifejezést a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón az euró jelentős erősödésnek indulhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.