BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Dübörgött a válságüzem, a svájci jegybank nem segít

Karsai Péter szerint nem mutatkozik esély arra, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) jegybanki intervencióval lépjen közbe, hogy megállítsa a frank erősödését. A Commerzbank közgazdásza szerint az eurózóna adósságválságtól függ, hogy 230 feletti, vagy alatti frankkal találkozhatunk.

A Moody’s hitelminősítő intézet nem kímélte Írország besorolását sem. Az íreknél ugyan nem kellett négy fokozatot rontani, mint ahogy azt tették a portugáloknál, de a kelta papírok így is kikerültek a befektetésre ajánlott kategóriából – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza. Hozzáteszi, így a Moody’s-nál már három bajba jutott eurozóna tag szerepel „junk” (befektetésre nem ajánlott – A szerk.) kategóriában.

„A Fitch és a Standard & Poors még nem lépett, de ettől függetlenül nem tett jót a Moody”s leminősítés a piaci hangulatnak. Az ír besorolásrontás hírét viszont kompenzálni tudta a vártnál jobb második negyedéves kínai GDP adat, a kínai bruttó nemzeti össztermék április és június között 9,3 százalék helyett 9,5 százalékkal nőtt év/év alapon” – áll az elemzésben.

A forint így a reggel folyamán tartja a hajnali 269 körüli szinteket, egyelőre. A tegnapi alacsony hazai inflációs számok nem valószínű, hogy rövidtávon kamatcsökkentést idézhetnek elő, mivel az eurozóna válsága komoly kockázati tényező, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) biztosan nem hagy figyelmen kívül – véli Karsai.

Az elemző úgy fogalmaz: „tegnap dübörgött a válságüzem a devizapiacokon, a feltörekvő piacok fizetőeszközeinek értéke nagymértékben esett a mentsvárdevizákkal szemben”. Az euróhoz képest a dollár és a frank másfél százalékot tudott erősödni, míg a jen még ennél is többet 2,5 százalékkal teljesített jobban. A dollár/jen, illetve az euró/jen keresztárfolyamok a márciusi földrengés szintjét közelítik, nem véletlen, hogy a japán pénzügyminiszter a mai nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy figyelik a piaci mozgásokat. Nem elképzelhetetlen, hogy a G7-ek jegybankjai újra beavatkoznak a jen védelme érdekében – teszi hozzá.

Az euró/dollár árfolyama 1,40 fölé került ma reggelre, a dollár/forint árfolyama is korrigálni tudott, a tegnapi 195 fölötti szint lejjebb kúszott, ma reggel 191,50 körül adják-veszik az dollár/forintot.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Karsai kiemeli, hogy a piaci helyzet rendkívül törékeny, az eurózóna válsága marad továbbra is a kereskedők fókuszában, a mai nap folyamán esedékes makroadatok háttérbe fognak szorulni.

Amíg a jen esetében potenciális esély mutatkozik piaci intervencióra, addig ez sajnos a frank esetében nem mondható el. Ha romlik az eurózóna kilábalásának a megítélése, akkor 230 fölötti, ha javul, akkor ez alatti frank/forint árfolyamok lehetségesek – zárul az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.