BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyit kereshettünk eddig arannyal - Hogyan tovább?

Már az 1624 dolláros limitet is elérte az arany unciánkénti ára az árupiacon, leginkább az amerikai költségvetéssel kapcsolatos bizonytalanságok miatt. A nemesfémen csak ebben az évben 14 százalékot kereshettek a befektetők.

Újabb történelmi magasságokba emelkedett tegnap az arany árfolyama Londonban és New Yorkban, miután az amerikai törvényhozásban nem sikerült dönteni az adósságlimit megemeléséről – jelentette a Bloomberg hírügynökség. Az azonnali szállítású arany unciájáért hétfő hajnalban 1624,07 dollárt is adtak a londoni elektronikus kereskedésben, ez 1,4 százalékos (22 dolláros) emelkedést jelentett a pénteki záráshoz képest. Később korrigált az árfolyam, ám továbbra is igen magas, 1617–1618 dolláros értéken mozgott.

Mindezek eredményeként az arany árfolyama ebben az évben már 14 százalékos emelkedést produkált, és az elmúlt tizenegy évben kivétel nélkül növekedni tudott. Ez utóbbira legutóbb az 1920-as években volt példa. Ezzel a teljesítménnyel a nemesfém az egyik legjobb befektetéssé lépett elő a világpiacon: a Bank of America Merrill Lynch adatai szerint ugyanis a világ jelentősebb értékpapírjainak árfolyammozgását tükröző MSCI All-Country World Index 4,3 százalékot emelkedett 2011-ben, a Standard & Poor’s 24 árupiaci terméket tartalmazó GSCI indexe pedig 10 százalékot.

„Ismét az adósságproblémák irányítják a piacokat” – vélekedett a Bloomberg által idézett jelentésében James Moore, a londoni TheBullionDeak.com elemzője. „Az amerikai adósságválság megoldásának esetlegessé válása a korábbinál is erősebb keresletet gerjeszt az arany piacán, és ahhoz vezet, hogy a befektetők továbbra is az árupiaci befektetéseket helyezik majd előtérbe a pénzügyi eszközök helyett” – tette hozzá.

Hasonlóan vélekedett az eseményekről Dominic Schnider, az UBS AG vagyonkezelési részlegének igazgatója is. „Nem sikerült megállapodást elérni az amerikai adósságkezelésről, és ez az arany felé hajtja a befektetőket” – szögezte le. Bár – tette hozzá – az utolsó pillanatban feltehetőleg mégiscsak megszületik a megállapodás, de az emberek egyre idegesebbek a fejlett világban elhatalmasodó finanszírozási problémák miatt, miközben már az USA leminősítése is reális kockázatot jelent. Schnider szerint így az arany árfolyama akár az 1800 dollárt is elérheti az év végéig.

A többi nemesfém árfolyama vegyesen alakult hétfőn. Az ezüst unciájáért 40,60 dollárt adtak a kereskedők, ez 1,3 százalékos emelkedést jelentett. A palládium és a platina árfolyama viszont alig mozdult, előbbi 805, utóbbi 1793 dollár környékén forgott tegnap délután.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.