BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengült a forint - Izgalmas napnak nézünk elébe

A forint mérsékelt gyengüléssel kezdte a napot: minden vezető devizával szemben veszített értékéből.

„Régiós összehasonlításban a tegnapi teljesítmény alapján a forint árfolyama végzett volna az első helyen, de a Fitch hitelminősítő intézet javított a román besoroláson, így a lej egy százaléknál nagyobbat tudott erősödni az euróval szemben. A zlotyi 3,94, a cseh korona 24,26 körül stagnált az euróval szemben, a forint pedig mérsékelt erősödést mutatott, 264,50-ről 263,50 alá” – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci kommentárjában.

A forint 263,6-os záróárfolyamról 264-es szintre korrigált kedd délelőtt az euróval szemben. A régiós devizák is mérsékelt gyengülést mutatnak, egyedült a román lej erősödik, miután tegnap a Fitch felminősítette az országot. A forint hétfőn a 263-as árfolyamról pattant vissza: ezt a szintet a korábbi hónapokban többször is próbálta áttörni a forint, eddig sikertelenül.

A svájci frankkal szemben 213,77-es záróárfolyamról 215,5 fölé került a hazai deviza jegyzése. Az amerikai dollár ára 181 forintról 182,4 forintra változott. A forint gyengülése mérsékelten, a svájci frank erősödése jelentősebb hatást gyakorolt arra, hogy az alpesi devizát újra 215 forint felett jegyzik.

Az euró/frank kurzus 1,233-as szintről 1,224-re csökkent, míg az euró/dollár árfolyama 1,454-ről 1,448-ra esett.

„A mai reggel 264-ről indul, az ázsiai tőzsdeindexek is semleges hangulatról árulkodnak, nem várunk semmi fontos bejelentést (az MNB legutóbbi ülésének jegyzőkönyve nem valószínű, hogy tartogatna bármilyen meglepetést), így mára is oldalazás várható, az euró/forint kurzusa várhatóan a 263-265-ös centrumban alakul” – véli Karsai Péter.

Ma már a tengerentúli kereskedők is jelen lesznek a devizapiacokon, így talán – folytatja Karsai – a tegnapinál izgalmasabb napnak nézhetünk elébe, bár az igazán fontos történések majd a hét vége felé várhatók. Mindenki az EKB kamatdöntésre és az az utáni Trichet-kommentárokra vár, a kamatemelés kérdése mellett az EKB Görögországgal kapcsolatos aktuális álláspontja is kulcskérdés az euró/dollár árfolyam alakulása szempontjából.

„A dollár gyengülő trendje technikailag továbbra is alátámasztott, az 1,4430-as szint alá történő erősödésnek minimális az esélye. Az 1,4580-as lokális csúcs eléréséhez és áttöréséhez ugyanakkor újabb stimulus szükséges” – véli az elemző.

Karsai szerint technikai szemmel nézve az euró/frank grafikont az látszik, hogy a svájci frank gyengülése nem ért véget. „A jelenlegi 1,2250-es szintekről tovább rugaszkodhat, és újra megpróbálhatja áttörni az 1,2350-et, mely az utóbbi napokban tartotta magát. Ha sikerülne az áttörés, megnyílna a tér az 1,24-es régióba, mely kedvezően hatna a forint árfolyamára is” – zárja elemzését a Commerzbank közgazdásza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.