BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kelet-Európa befektetési sztár lehet - És Magyarország?

A globális államadósság problémák, valamint a gazdasági növekedésre vonatkozó gyengébb kitekintés a kelet-európai tőzsdéket is megterheli, az Erste elemzői ennek ellenére bizakodóak a közép-európai régiót illetően.

Az Erste-csoport részvényelemzői részlegének két szakértője, Friedrich Mostböck és Henning Esskuchen úgy látja, a kelet-európai börzéken még érdemes pozíciókat építeni. A régió a szakértők szerint a viszonylag magasabb növekedési rátáknak és az alacsonyabb költségvetési deficiteknek köszönhetően jelenleg kedvezőbb képet mutat, mint Nyugat-Európa.

Az Erste elemzői a Die Presse által idézett kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy a térség részvényárfolyamai mintegy 20 százalékkal alulértékeltek, vagyis a jelenlegi kurzusok szinte felszólítják a befektetőket arra, hogy a régióban helyezzék el pénzeiket. És bár a növekedés várható gyengülése és a gyengébb pénzáramlás miatt csodára nem lehet számítani, a görög válság alakulása biztosan dinamizálja a régiós tőzsdéket.

A fejlődő térségben az Erste elsősorban az orosz és török piacokra történő koncentrációt javasolják. A kirívóan magas likviditással rendelkező orosz piacnak a magas olajárak segítenek Miközben Lengyelországot és Csehországot nem ajánlja a befektetőknek az Erste, addig Magyarország a szakértők szerint semleges terep, csakúgy, mint a bécsi börze. A dél-európai piacok kapcsán továbbra is óvatosságot ajánlanak az elemzők, mert az ottani piacok túl kicsik és a likviditás a várakozások szerint gyenge marad.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.