BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért vegyünk aranybánya részvényt

Az európai és az amerikai adósságválság elhúzódása nyomán történelmi csúcsra emelkedett az arany ára, tegnap már 1600 dollár fölött is megfordult. A befektetési bankok elemzői egyre vadabb jóslatokat adnak a kurzus jövőbeni alakulását illetően.

Újabb lélektani határt lépett át tegnap az arany árfolyama, mi-után az unciánkénti kurzus délelőtt 1603 dollár környékére emelkedett. Kora délután viszont kissé korrigált az árfolyam, és az 1597 dollár körüli tartományban ingadozott. Ennek megfelelően a nemesfém ismét igen attraktív befektetési eszköznek bizonyul: az év eddigi részében csaknem 13 százalékos árfolyam-emelkedést produkált.

Az elemzők egyértelműen a csillapodni nem akaró európai adósságválságot, illetve a labilis amerikai költségvetési helyzetet okolják a történtekért. „A piaci helyzet egyértelműen arra utal, hogy a befektetők az adósságválság elhúzódására számítanak” – nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek Bernard Sin, a svájci székhelyű MKS Finance SA deviza- és fémkereskedési részlegének vezetője. A befektetők – tette hozzá – a jelenlegi körülmények között lelkesen halmozzák fel az aranyat, így rövid távon sem elképzelhetetlen az 1700 dolláros unciánkénti kurzus. Az árfolyam egyébként már 11 napja folyamatosan emelkedik, erre 1980 óta nem volt példa.

A többi nemesfémnél hasonlóan alakul a helyzet. Az azonnali szállítású ezüst árfolyama 2,8 százalékkal, 40,38 dollárra nőtt unciánként, ez május eleje óta a legmagasabb értéknek felel meg. Az ezüst így a legjobban teljesítő nemesfémnek számít az idén a piacon, hiszen az árfolyama 2011 eddigi részében több mint 30 százalékkal emelkedett. A palládium árfolyama 784,5 dollárt ért el tegnap Londonban: s bár ez 2,2 százalékkal alacsonyabb az év elejinél, annak tükrében nem rossz, hogy tavaly több mint duplázódott az árfolyam.

Közben egyre merészebb jóslatok jelennek meg a piacon az arany árfolyamának várható alakulásával kapcsolatban. A Standard Chartered Plc. most kiadott elemzése szerint az emelkedő kínai és indiai kereslet nyomán 2020-ra az 5000 dolláros szintet is elérheti az árfolyam. Yan Chen, a hongkongi székhelyű bankház szakértője szerint 2014-re pedig a 2000 dolláros szint elérése tűnik elképzelhetőnek.

Chen szerint a világ aranybányászata évi 3,6 százalékkal emelkedhet a következő néhány esztendőben. Ennek megfelelően a Standard Chartered a kitermeléssel foglalkozó cégek részvényeiben is lát fantáziát: figyelemre méltó például, hogy a hongkongi Zhaojin Mining papírjának árfolyama 2009 áprilisa óta a triplájára nőtt, miközben a Hang Seng Index ugyanebben az időszakban 39 százalékkal emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.