BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több és olcsóbb lakáshitelt vettünk fel - Kamatok, most

Az idén júniusban a szezonálisan nem kiigazított adatok szerint a háztartások az előző hónapokhoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 21,9 milliárd forinttal mérséklődött, ezen belül a forinthitel-felvétel 16,9 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya ugyanakkor - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - 38,8 milliárd forinttal csökkent.

Az MNB közleménye szerint a tranzakciók nyomán a betétállomány 55,9 milliárd forinttal nőtt: 65 milliárd forint nettó forintbetét-elhelyezés és 9 milliárd forint nettó devizabetét kivonás mellett. Június végén a háztartásoknak forintban számolva összesen 939,5 milliárddal több hitelük volt, mint amennyi betétjük. Ezen belül a forintban lekötött betétállomány 3.320,2 milliárddal meghaladja a 2.898,7 milliárd forint hitelállományt, miközben a devizahitel állomány - ugyancsak forintban számolva - 4.260,2 milliárddal több, mint az 1.138,6 milliárdnyi betétállomány.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya júniusban 81,1 milliárd forinttal, míg devizahiteleinek állománya 4,8 milliárd forinttal mérséklődött a tranzakciókból eredően. Összességében a hitelállományuk – az átértékelődéstől és az egyéb volumenváltozástól megtisztítva – 87,3 milliárd forinttal csökkent.

Ugyancsak pénteken tette közzé az MNB a háztartási és nem pénzügyi vállatok kamatlábainak júniusi alakulását. Eszerint júniusban a háztartások által felvett forintban denominált új akáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatói kisebb mértékben csökkentek.

A lakáscélú forinthitel szerződések teljes hitelköltség mutatója (THM) november óta először júniusban csökkent 10,46 százalékra csökkent a májusi 10,56 százalékról. A THM a 2010 novemberi 9,7 százalékról folyamatosan emelkedett májusig.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.