BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább erősödött a forint - Kulcsszinten az árfolyam!

A forint újabb hullámban erősödött az euróval szemben: egészen 263,05-ig kapaszkodott a hazai deviza.

A forint a múlt hét pénteken a 265-ös pszichológiai árfolyam alá erősödött, és hétfő délután már a 263-as szinttel küzd. Az eurót 263,05-ös kurzuson is jegyezték, pillanatnyilag 263,2-es szinten áll a forint a közös európai devizával szemben.

A forint tavaly április végén zárt ilyen kezdető szinten az euróval szemben, és a költségvetési kiigazítási terv (Széll Kálmán-terv) bejelentésével sem tudott még a 263-as kurzus alá erősödni.

Az európai vezető tőzsdeindexek minimális emelkedést mutatnak. Az irányadó Stoxx Europe 600 0,3 százalékkal került feljebb.

A trendfordulót a múlt héten a Görögországgal kapcsolatos feszültségek csökkenése okozta. A parlament szerdán elfogadta az 5 éves költségvetési konszolidációs tervet, amely feltétele volt annak, hogy további nemzetközi pénzügyi forráshoz jusson az ország, és elkerülje az államcsődöt.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

„A görög parlament múlt héten megszavazta az 5 év alatt 28 Mrd eurót kitevő újabb megszorításokat és az 50 Mrd eurós privatizációs tervet, amiért cserében az európai pénzügyminiszterek jóváhagyták az újabb hitelrészlet kiutalását (erre csak az IMF rábólintásával együtt kerülhet majd sor, amely biztosra vehető)” – írja elemzésében Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető közgazdásza hozzáteszi, hogy a francia és német kormány közben megállapodott a bankokkal, biztosítókkal a magánszektor részvételéről a görög mentőcsomagban, de az S&P hitelminősítő jelezte, ha a tervek megvalósulnak, azt részleges csődnek tekinti majd.

„A német kormány vészforgatókönyvet dolgoz ki a görög csőd esetére, így a kedvező múlt heti piaci folyamatok ellenére az európai adóssághelyzet a következő hónapokban várhatóan újabb komoly negatív hullámokat kelt majd” – húzza alá az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.