BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Valóra válhat a frankhitelesek rémálma: Paritást vár a guru

A svájci frank széleskörűen erősödött a vezető fizetőeszközökkel szemben az elmúlt évben, és elemzők szerint további szárnyalás várható, mert az EU nem fogja egyik napról a másikra megoldani az adósságválságot. A világ legnagyobb valuta hedge fundjának alapítója pedig úgy látja, kialakulhat az euró/frank paritás.

A svájci frank mutatja a legnagyobb túlértékeltséget a vezető fizetőeszközök közül, azonban a kereskedők úgy látják, hogy tovább erősödhet, mert Európai Unió szuverén adósságválsága nagyobb gazdaságokat is kezd megfertőzni.

Az alpesi deviza historikus csúcsra erősödött a dollárral, az euróval és az angol fonttal szemben is hétfőn, miután az olasz és spanyol kötvényhozamok az euró létrejötte óta a legmagasabb szintre emelkedetek – írja a Bloomberg.

Devizapiaci kereskedők felülvizsgálták áprilisi előrejelzésüket, és még lejjebb várják az euró/frank jegyzést az év végére. „Úgy néz ki, hogy a svájci frank paritásra fog erősödni az euróval szemben” – mondta John Taylor, az FX Concepts LLC, a világ legnagyobb valuta hedge fundjának alapítója. „Az EU nem dolgozik a probléma valós megoldásán, csak foltozgatja azt”, amely csak egy ideig működik – emelte ki Taylor.

A svájci frankot favorizálják a kereskedők, mert Svájc folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik, és a munkanélküliségi ráta mindössze 3 százalékos (szemben az euróövezeti 9,9 százalékkal), és a német gazdaság közelsége is segít az exporton keresztül.

„A svájci frank erős maradhat nagyon hosszú időn keresztül, mert az európai adósságválság nem oldódik meg hamar” – mondta Sebastian Galy, a Societe Generale SA vezető devizastratégája. „Egy globális növekedési krízisben vagyunk” – folytatta az elemző, megjegyezve, hogy a Svájcban a környezet és a mérlegek tiszták.

Korábban a svájci UBS Bank szakértői vélekedtek úgy, hogy kialakulhat a paritás, amennyiben Görögország rendezetlen államcsődbe kerül, illetve az adósságválság megfertőz nagyobb euróövezeti országokat is.

Aggodalomra ad okot, hogy az euró/frank paritás óriási piaci kockázatkerülés közepette jöhetne létre, így valószínűleg a 270 körül ingadozó euró/forint sem maradhatna ezen a szinten.

A spanyol és olasz kötvények egyre közelebb állnak a kritikus, 7 százalékos szinthez, amelyen elemzők szerint már igen nehéz piaci forrásokhoz jutni. Az olasz 10 éves állampapírok hozama ebben a hónapban 6,02, a spanyol adósságpapírok hozama 6,31 százalékon is alakult.

Iszonyatos frankszárnyalás

A frank a legjobban teljesítő deviza 9 fejlett piaci társához viszonyítva az elmúlt évben: 17 százalékot erősödött a Bloomberg Korreláció-súlyozott indexében. Az ausztrál dollár a második, 10 százalékos emelkedéssel.

A frank erősödése segített abban, hogy az infláció alacsony maradjon Svájcban, és ez lehetővé tette, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) nulla közelében tartsa az irányadó kamatszintet. A svájci infláció 0,6 százalék júniusban, szemben az euróövezeti 2,7 százalékkal.

A valutastratégák konszenzusa szerint az euró/frank árfolyama 1,26 százalék lehet év végére, miközben áprilisban még 1,34-es szintre várták a kurzust. „Amennyiben az euró válsága folytatódik, láthatjuk, amint paritásra kerül az árfolyam” – mondta Geoff Kendrick, a Nomura európai valutastratégája.

A Bloomberg emlékeztet, Thomas Jordan, az SNB alelnöke ebben a hónapban közölte: „nagyon közelről figyeljük az euró/frank árfolyam alakulását”, és „lehetőségünk van cselekedni”, amennyiben deflációs veszélyt látunk, illetve általános visszaesését a fogyasztói árakban. Az SNB 2010 közepéig 15 hónapon keresztül jegybank intervencióval avatkozott be a piaci folyamatokba, hogy megállítsa az alpesi valuta felértékelődését.

A svájci frank kereslete nem valószínű, hogy csökken, kivéve, ha a kockázatkerülés jelentősen mérséklődik. A jegybanki fenyegetés nem elég, hogy megakadályozza a vásárlásokat – mondta Roberto Mialich, az UniCredit vezető valutastratégája.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.