BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csalóka profitbővülés

Nőtt a bankok nyeresége, de csak papíron. A kamat- és a jutalékeredmény visszaesett, a külföldi leánycégek osztalékai és a csökkenő céltartalék vitte fel az adatot. A hazai bankok fele valójában veszteséges lehetett az első fél évben.

Papíron nőtt, de valójában inkább visszaesett a hazai hitelintézetek profitja az első fél évben – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) frissen közzétett adataiból. A hazai részvénytársasági formában működő hitelintézetek 140,9 milliárd forintos adózott eredménnyel zárták az első hat hónapot, ez kevesebb mint 2 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit. Ami a bankszektor nyereségessége szempontjából rossz hír, hogy tavalyhoz képest mind a kamat-, mind a jutalékeredmény visszaesett, sőt a pénzügyi és befektetési szolgáltatásokon elért profit az egy évvel ezelőtti kétötödére zsugorodott.

Javította viszont az eredményt, hogy az idén mindössze 107,1 milliárd forintot kellett céltartalékolni, vagy veszteségként leírni, ami a fele a tavalyinak, ez valószínűleg főleg annak köszönhető, hogy egy-két nagyobb szereplő – köztük gyaníthatóan az MKB Bank – tavaly előre hozta portfóliói céltartalékolását, hogy az idei évet „tiszta lappal” kezdhesse. Az év hátralévő részében viszont emelkedhet a céltartalékok szintje, az extrém magas svájcifrank-árfolyam ugyanis ronthatja a portfóliók minőségét; igaz viszont az is, hogy a kormányzati és banki mentőcsomagok ezt a hatást tompítani tudják. A másik tényező, ami hozzájárult a bankok nyereségének növekedéséhez, az osztalék volt, a leánycégek a 2010-esnél 43 százalékkal többet, 78,4 milliárd forintot fizettek ki a magyar anyavállalataiknak.

A féléves nettó profit eloszlása a piaci szereplők között eléggé szórt lehet. Piaci források szerint a szektor szereplőinek körülbelül a fele veszteséges lehetett, miközben például az OTP Bank múlt hét végén kiadott második negyedéves jelentése szerint a magyarországi operáció az első hat hónapban 62,7 milliárd forintos adózott nyereséget könyvelt el, vagyis a vezető hazai hitelintézet vitte el iparági nyereség bő kétötödét. Emellett az OTP-é lehet valószínűleg a tetemes osztalékeredmény döntő többsége is, ez viszont jelentős részben a társaság külföldi leányaitól származott, vagyis a 140 milliárdnyi hazai banki profit hozzávetőlegesen felét külföldön termelték meg.

A bankok mérete is zsugorodott az elmúlt egy évben, az ágazati szintű mérlegfőösszeg június végére 27 520 milliárd forintra esett vissza, ez csaknem 8 százalékkal marad egy az egy évvel korábbitól, ami leginkább a devizaeszközök állományának megcsappanásával magyarázható. A szektor saját tőkéje eközben kismértékben emelkedett, és a tőkemegfelelési mutató is javult tavalyhoz képest, tehát az ágazat tőkésítettségével valószínűleg nincsenek problémák. A portfóliókkal ezzel szemben komoly gondok vannak, a hitelek több mint ötöde késedelmes már, és tíz százalék fölött van a 90 napon túl lejárt kölcsönök aránya. A lakossági hiteleknél tízből háromnál volt több-kevesebb megcsúszás június végén, és 11,87 százalék volt azok aránya, akik már három hónaposnál nagyobb késésbe estek a törlesztéssel.
Valamivel magasabb volt a problémás hitelek aránya a devizaadósok körében, mint a forintban eladósodottaknál. A PSZÁF adatai szerint a bankok eddig a lakossági hitelek több mint tíz százalékát tárgyalták újra, és strukturálták át, hogy segítsenek a nehéz helyzetben lévő adósokon. A könnyítések azonban csak részben oldották meg a problémákat, hiszen minden második átstrukturált hitel késedelmes már, és minden negyedik-ötödik adós a kritikus 90 napos megcsúszáson is túl van már.

A hitelintézeti fióktelepek mérlege valamivel jobban alakult a bankokénál. A társaságok adózott eredménye csaknem 10 százalékkal, 16,27 milliárd forintra nőtt, és ezek a cégek a kamateredményt is tudták javítani 2010-hez képest. A hátralékos lakossági hitelek aránya a fióktelepeknél alacsonyabb, mint a bankoknál, ezeknél a cégeknél viszont lényegesen több az átstrukturált kölcsön, jóformán minden ötödik adós részt vett már valamilyen adósmentő programban.

A szövetkezeti hitelintézetek profitja nagyjából 30 százalékkal csökkent 2010 első fél évéhez képest, a takarékok összesen 3,5 milliárd forint nyereséget értek el az első hat hónapban. A lakossági portfóliók minősége itt a legrosszabb, minden harmadik hitel hátralékos, sőt a devizahiteleknél – amelyekből a takarékok szerencsére viszonylag keveset folyósítottak – ez az arány már a 40 százalékot közelíti. A késedelmes hitelek magas aránya egyébként abból is adódhat, hogy a takarékszövetkezetek viszonylag kevés ügyfél hitelét ütemezték át.

A biztosítási szektor sem zárt igazán erős első fél évet. Az ágazat adózott eredménye 30 százalékkal lett alacsonyabb a tavalyinál, 19,3 milliárd forintot tett ki. Ez részben a különadónak is betudható, de annak is, hogy a biztosítók forgalma az idén mind az élet, mind a nem élet ágon csökkent. Az életbiztosításoknál a díjbevétel kicsit több mint 1 százalékkal, 227,9 milliárd forintra süllyedt, elsősorban az egyszeri díjas konstrukciók visszaesése miatt. Viszonylag komoly fellendülés volt a halálesetre szóló kockázati életbiztosítások piacán, ez viszont nem volt képes ellensúlyozni a többi népszerű, például a vegyes életbiztosításoknál jelentkező visszaesést. A nem életbiztosításoknál jóval markánsabb, 5,5 százalék körüli visszaesés volt a díjbevételeknél, a cascoszegmens csaknem 15, a jármű-felelősségbiztosítási pedig csaknem több mint 18 százalékot zsugorodott. Öröm az ürömben, hogy ha kisebb mértékben is, de a kárkifizetések is csökkentek az elmúlt 12 hónapban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.