BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

jó hír: rég nem volt ilyen olcsó a magyar adósság finanszírozása

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) a három éves államkötvényekből a terv felett, az öt évesekből azzal megegyező, míg a tíz év lejáratú állampapírokból kevesebbet tudott eladni, mint várta.

Az elsődleges forgalmazók 57,70 milliárd forintnyi három éves államkötvényt vásároltak volna, amely jóval meghaladta az ÁKK 15 milliárd forintos tervét. A jelentős kereslet miatt az adósságkezelő 7,5 milliárd forinttal megemelte a kibocsátási szintet, így 22,5 milliárd forintnyi állampapírt dobott piacra. A minimális hoztam 6,2, a maximális 6,25, míg az áltag hozamszint 6,23 százalék lett. A három éves kötvények hozama 15 hónapja nem látott alacsony szintre került – írja a Bloomberg.

Az öt éves államkötvényekre 27,3 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, így az ÁKK a tervnek megfelelően 20 milliárd forintnyi papírt adott el. A hozamok 6,9 és 6,99 százalék között szóródtak, az áltagos szint 6,95 százalék lett. A hozam 67 bázisponttal csökkent az előző, hasonló futamidejű kibocsátás átlagához képest. Ez 53 bázispontos hozammérséklődést jelent a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest.

A tíz éves államkötvényekre 13,97 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, amely elmaradt az eladási tervben szereplő 15 milliárdos értéktől, így az adósságkezelő kénytelen volt visszavágni a tervet: 10 milliárd forintnyi hosszú lejáratú állampapírt dobott piacra. A minimális hozam 7,17, a maximális 7,35, míg az áltagos hozamszint 7,28 százalékon alakult. Az áltagos hozam 41 bázisponttal alacsonyabb az előző kibocsátáshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.