BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenki magyar adósságot venne

Az Államadósság Kezelő-központ 45 milliárd forintos szokásos eladási szint helyett csupán 38 milliárdnyi államkötvényt kívánt eladni csütörtöki aukcióján, azonban a hatalmas kereslet láttán úgy döntött a kibocsátó, hogy a szokásosnál is több kötvényt dob a piacra. Összesen 57 milliárd forintnyi állampapír kelt el.

Az elsődleges forgalmazók 78,3 milliárd forintnyi 3 éves állampapírra jelentkeztek be, és a 15 milliárd forintos tervezett eladási szintet 22,5 milliárdra emelete az ÁKK. A túljegyzés mértéke több mint ötszörös az eredetileg tervezett eladási mennyiséghez képest. A minimális hozam 6,8, a maximális 6,92, míg az átlagos hozamszint 6,9 százalék lett. A hozam 33 bázisponttal emelkedett a két héttel ezelőtti kibocsátáshoz képest.

Az 5 éves állampapírokból 86,2 milliárd forintnyira jelentkeztek be a befektetők, így az adósságkezelő a közel 5,5-szörös túljegyzést látta 15 milliárdról 7,5 milliárddal 22,5 milliárdra emelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét. A hozamok 7,46 és 5,6 százalék közötti szűk intervallumban mozogtak, az átlagos hozamszint 7,48 százalékon alakult. A hozam 36 bázisponttal ugrott az előző aukcióhoz képest.

A 10 éves államkötvényekből csupán 8 milliárdot dobott volna piacra az ÁKK a terv szerint, azonban 4 milliárddal megemelte a kibocsátási szintet, így 12 milliárdnyit adott el. Az elsődleges forgalmazók 58,13 milliárd forint állampapírt vettek volna, amely 7,25-szörös, óriási túljegyzésnek felel meg az eredeti tervhez képest. A hozamok 7,68 és 7,7 százalék között mozogtak, és 7,69 százalék lett az állaghozam. A hosszú kötvények esetében 29 bázisponttal emelkedett a hozam a két héttel ezelőtti kibocsátáshoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.