BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit kezdjünk a reálhozammal? - Minden a banki akciókról

Alaposan felkészültek a pénzügyi szolgáltatók az ebben a hónapban kifizetendő, nagyjából 230 milliárdnyi reálhozam fogadására: nyolc százalékos betéti kamatot éppúgy találni a piacon, mint eddig jobbára ismeretlen megtakarítási konstrukciókat.

Már javában tart a küzdelem a hazai piacon a maradó magán-nyugdíjpénztári tagok reálhozamaiért: a pénzügyi szolgáltatók honlapjain feltűntek a jelen körülmények között igen attraktívnak számító betéti kamatok éppúgy, mint új befektetési alapok és eddig még ritkán látott megtakarítási konstrukciók.

A lelkesedés persze érthető is, hiszen a háztartási megtakarítások alakulása szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható összegről van szó: a kifizetendő reálhozamok értéke ugyanis eléri a 230 milliárd forintot. Mindez pedig jól jöhet a forrásoldalon a bankoknak, hiszen a háztartási betétek állománya az elmúlt egy évben gyakorlatilag stagnált, az értékpapíroké pedig csak kis mértékben növekedett.

A legbátrabb ajánlattal a klasszikus lekötött betéteknél – amelyek a háztartásoknál még mindig a legkedveltebb megtakarítási formát jelentik – az FHB Bank állt elő: a Kamatzápor névre keresztelt konstrukcióval évi 8 százalékos kamatot is elérhet az ügyfél. (Ugyanennek euró változata is létezik, szintén igen jó, 4 százalékos éves kamattal.) A reálhozamra hangolt betéti termékkel az OTP Bank sem maradt adós: a Gondoskodó Bónusz nevű, akciós betét két hónapra szintén akár évi 8 százalékos kamatot is fizethet.

Új típusú lehetőséget jelent a kockázatos befektetéseket kerülő, ám a most elérhető kamatokat keveslő ügyfeleknek az MKB Bank Kóstoló néven bevezetett kombinált betétje, amelynek egy elemét jelenti a bank saját kötvénye is. A gyakorlatilag kockázatmentes befektetés után így hat hónapra évi 7,89 százalékos kamathoz juthat a tulajdonos.

Az FHB Bank is igyekezett új színt vinni a megtakarítási palettára: a nemrégiben indult – működési elvében az OTP Bank gépkocsi nyeremény-betétkönyvéhez hasonló - Nyereménybetét lényege, hogy bizonyos időszakonként értékes tárgynyereményeket (autót, iPad2-t) sorsolnak ki az ügyfelek között. A nyeremények mennyisége a nyereményalapban összegyűlt összeg nagyságától függ.

Új alapokból sincs hiány a piacon: a K&H Hozamváltó 5 alapja például 3 éves futamidő és tőkevédelem mellett ígér optimális esetben 9 százalékos hozamot. A Budapest Alapkezelő pedig az arany további száguldásában hívő ügyfeleknek rakta össze az Arany alapok alapját.

A betéti termékek és az alapok mellett persze jelentős mennyiségű pénz landolhat a nyugdíj-előtakarékossági, illetve tartós befektetési számlákon is. Annál is inkább, mert az elmúlt hetek tőzsdei lejtmenete miatt többen kaphatnak kedvet a részvénypiaci vásárláshoz is.

A TakarékBank közelmúltban közzétett számításai szerint pedig a nagyobb összegű magán-nyugdíjpénztári reálhozamot érdemes tartós befektetési számlára (tbsz) helyezni, hiszen a meghatározott feltételek meglétekor teljes adómentességet biztosító tartós befektetési számlának sok előnye van egy sima értékpapírszámlával szemben. ezért a banknál arra számítanak, hogy idén jelentősen növekedni fog a számlanyitások száma.

Ugyanabba a diszkontkincstárjegybe fektető ügyfél számára például a bank aktuális értékpapírszámla-díjaival kalkulálva, évi 5,3 százalékos hozamot feltételezve, három év után már nagyobb nyereség keletkezik a tartós befektetési számlán kezelt és eladott állampapír után, mintha ugyanazt egy normál értékpapírszámlán fialtatta volna. Öt év után pedig 200 ezer forintonként már több mint 10 ezer forint tiszta nyereséget köszönhet a számlatulajdonos a tbsz-nek a TakarékBank számítása szerint.

A tartós befektetési számlák iránt egyelőre kevesebben érdeklődnek a TakarékBanknál, mint a nyugdíj-előtakarékossági számlák iránt, viszont a TBSZ-en lévő összegek folyamatosan híznak. Az átlagos befizetés csaknem 18 millió forint, míg a TBSZ-t kezelő takarékszövetkezeteknél/bankoknál 1,7 millió forint. A bank bízik abban, hogy a számlanyitások iránt jelentősen megnő az érdeklődés a „talált pénznek” számító reálhozam elhelyezése során.

„Méltánytalanul szorult eddig háttérbe a befektetők és megtakarítók körében a tartós befektetési számla, melyet sokan rugalmatlannak gondolnak, holott nem jár hátránnyal, ha valaki egy sima értékpapírszámla helyett erre helyezi a megvett állampapírt, a befektetési jegyeit, részvényeit. Adóelőnyhöz természetesen csak akkor jut, ha a számlát megfelelően használja” – mondta Breznay Endre, a TakarékBank pénz- és tőkepiaci üzletágának igazgatója.

A Raiffeisennél a Rugalmas Lekötött Betétduó 7 százalékos éves kamatot kínál 6 és 9 hónapos lekötésre a bankon kívülről érkező új forrásokra. A konstrukció érdekessége, hogy a minimum 500 ezer forintnyi betét 20 százalékát anélkül lehet lejárat előtt feltörni, hogy az addig felhalmozott kamat elveszne.

Háztartások pénzügyi megtakarításai

(pénztári befizetések nélkül, milliárd forint)

Forrás: MNB

2010. június 2011. június

Betétek 7309,3 7357,5

Állampapírok 720,4 732,9

Jelzáloglevelek 35,1 48,7

Banki kötvények 584,1 763,2

Vállalati kötvények 47,7 62,5

Befektetési jegyek 2058,6 2132,5

Forrás: MNB

2010. június 2011. június

Betétek 7309,3 7357,5

Állampapírok 720,4 732,9

Jelzáloglevelek 35,1 48,7

Banki kötvények 584,1 763,2

Vállalati kötvények 47,7 62,5

Befektetési jegyek 2058,6 2132,5 -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.