BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csökken a lakossági hitelfelvételi kedv

Idén júniusban a szezonálisan nem igazított adatok szerint a háztartások az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó-hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, azaz nettó-törlesztők voltak. Ezek eredőjeként a háztartások hitelállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – csökkent – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményében.

Június folyamán – csak a tranzakciót figyelembe véve - a háztartások forint-betét állománya nőtt, deviza-betéteik állománya csökkent, a betétállomány összességében nőtt. A nem pénzügyi vállalatok forintban és devizában egyaránt kevesebb hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek. Emellett az előző hónaphoz képest forintban és devizában is kevesebb betétet helyeztek el, mint amennyit kivettek, azaz nettó betétkivonást hajtottak végre.

A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 21,9 milliárd forinttal mérséklődött. Ezen belül a forinthitel-felvétel 16,9 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - 38,8 milliárd forinttal csökkent. A betétállomány a tranzakciókból eredően 55,9 milliárd forinttal nőtt, 65,0 milliárd forint nettó forintbetét-elhelyezés és 9,0 milliárd forint nettó devizabetét-kivonás történt.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya 81,1 milliárd forinttal, míg devizahiteleinek állománya 4,8 milliárd forinttal mérséklődött. Összességében a hitelállományuk – az átértékelődéstől és az egyéb volumenváltozástól megtisztítva – 87,3 milliárd forinttal csökkent. A nem pénzügyi vállalatok betétállománya tranzakcióból eredően 11,0 milliárd forinttal csökkent; forintbetétek esetében 9,0 milliárd, a devizabetéteknél 2,0 milliárd nettó betétkivonásra került sor.

A külföldi kötelezettségek állománya májusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 27,9 százalékát tette ki. A pénzügyi válság miatti ingadozások következtében a szezonális igazítás eredményei a szokásosnál több bizonytalanságot hordoznak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.