BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nincs más kiút" - Az arany a platinát is lenyomta

A határidős arany ára hosszú idő első ízben haladta meg unciánként az 1770 dollárt, miután a tőke- és árupiacokon kialakult fejetlenség elmélyült azon aggodalmak miatt, hogy a gazdasági lassulás tovább romlik azt követően, hogy a Standard and Poor’s leminősítette az Egyesült Államokat.

New Yorkban az arany ára unciánként 3,6 százalékkal emelkedett, és rekordnak számító 1774,80 dollárt ért el, az indiai Mumbaiban pedig 1753,70 dolláron kereskedtek a sárga fémmel. Az azonnali szállítású arany ára is 3,1 százalékkal ugrott meg, és ugyancsak mindenkori csúcsnak számító, 1772,38 dolláros szintet ért el. A nemesfém idén eddig 23 százalékkal drágult és 2008 óta most először drágább, mint a platina. Ha a tendencia folytatódik, az arany immár a tizenegyedik, emelkedést hozó évet zárhatja.

A Goldman Sachs a közelmúltban megemelte a sárga fém árára vonatkozó prognózisát és jelenlegi álláspontjuk szerint egy év múlva már 1860 dolláron kereskednek majd az arannyal. Az Egyesült Államok leminősítését követően a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a piac ismét egy újabb, globális recessziótól tart.

"Az embereknek nincs más befektetési alternatívájuk" – fogalmazott Kishore Narne, a mumbai Anand Rathi Commodities kutatási részlegének vezetője a Bloombergnek nyilatkozva. A szakértő szerint ezért az arany akár egy hónapon belül elérheti az 185 dolláros unciánkénti árat. Indiában és Kínában már most rekordon áll a határidős arany ára. A világ két legnagyobb aranyfogyasztója már érzékeli is a száguldó árfolyamokat: a legnagyobb indiai ékszerkészítő és –exportőr, a Rajesh Exports elnöke, Rajesh Mehta úgy látja: a kereslet mérséklődött az elmúlt hónapokban, a vásárlók kivárják az árak normalizálódását.

Az aranypiac.hu szakportál saját forgalmán alapuló tapasztalati szerint a legkeresettebb befektetési arany termékek a 10 és 100 gramm közötti aranyrudak, de alkalmanként előfordulnak több kilós vásárlások is. A 2008-as válság tapasztalatai egyszer már megmutatták, hogy akkor a hirtelen megugrott kereslet átcsapott a nemesfémfinomítók és gyártók feje fölött, akik három műszakban sem voltak képesek a rendeléseket teljesíteni.

A befektetőknek akár hetekig is várniuk kellett a megrendelt aranyrudak kézhezvételére. Ez a helyzet most ismét küszöbön áll, a fizikai arany forgalmazói európaszerte már csak egyik napról a másikra élnek. Ugyanakkor egyelőre csak kapacitásproblémákról van szó a gyártási és szállítási folyamatok során, nem az alapanyag van kifogyóban. A világ aranybányái eddig még soha nem látott mennyiségben termelik felszínre a földkéreg aranykészleteit.

A bruneinews.net pénteki híradása például növekvő kitermelésről számolt be a legnagyobb aranykitermelő Kínában, ahol 164,42 tonnára nőtt a felhozatal az év első hat hónapjában, ami 3,25 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.