BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tilos a shortolás

Újabb európai tőkepiaci felügyeletek döntöttek úgy, hogy megtiltják a tőzsdéken az úgynevezett short határidős ügyleteket – jelentette be az európai uniós tőkepiaci felügyelet, az ESMA.

Újabb európai tőkepiaci felügyeletek döntöttek úgy, megtiltják a tőzsdéken az úgynevezett short határidős ügyleteket – jelentette be az európai uniós tőkepiaci felügyelet, az ESMA. A görög hatóság múlt hétfőn tiltotta meg két hónapra az athéni tőzsdén jegyzett papírok árfolyamesésére történő fogadást, pénteken pedig az olasz, spanyol, belga, francia társhatóságok is hasonló lépéseket tettek. A különféle tőzsdék nem mindenben egyező szigorításokat vezettek be. A francia tőzsdefelügyelet 15 napra függesztette fel 11 nagyobb bank és biztosító részvényeire ezeket az ügyleteket. A shorttilalom olyan cégekre vonatkozik egyebek között, mint a BNP Paribas, a Société Générale, a Crédit Agricole vagy az Axa. Belgiumban négy, a spanyoloknál 16 pénzügyi intézmény papírjaival tilos shortolni a következő napokban, az olasz korlátozás részletei pedig egyelőre nem ismertek. A cél azonban minden esetben ugyanaz: elejét venni annak, hogy a spekulánsok agresszív eladási ajánlataikkal bedöntsék a tőkepiacokat.

A 2008-as tőzsdepánik idején több országban is korlátozták ezeket az eladási ügyleteket – az árfolyamok későbbi alakulását látva kevés sikerrel. Az elemzők a mostani lépések eredményességében is kételkednek, az ilyen tiltások ugyanis nem képesek megfordítani a medve piacot. Sőt, sokakat kifejezetten bosszant is a hatóságok intézkedése, a CNBC például a témáról készített összeállításában megjegyezte: a tiltást kommentáló brókerek nyilatkozatainak többsége nem tűrte a nyomdafestéket. „Egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy ezzel elérik a hatóságok, amit el akarnak érni” – mondta a CNBC.com-nak Nick Carn, a Carn Marco Advisers alapítója. A szakember szerint a hatóságok azt próbálják ezzel sugallni, mintha valamiféle ördögi konspirációnak köszönhetően keletkeztek volna a problémák, egy olyan folyamat részeként, amelyben a spekulánsok megpróbálják lenyomni a görög és olasz állampapírok árfolyamát.

A Magyar Távirati Irodának nyilatkozó szakértők sem hisznek a lépések hatékonyságában. Varjú Péter, az Erste üzletkötője szerint nem a shortolók miatt omlik össze a piac, ugyanis jellemzően nem a spekulánsok, hanem azok adnak el papírokat, akiknek volt a kezükben, de megijedtek. A szakember szerint egyébként a shortosokat tartják a legjobb vevőknek a piacon, amikor ugyanis mindenki eladni akar, ők az elsők, akik vásárolni szeretnének. Az üzletkötő szerint a short betiltása azért sem old meg semmit, mert ha a piac nem lát jövőképet, akkor úgysem jönnek a vevők, eladók pedig úgyis lesznek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.