BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb svájci bank került a vádlottak padjára

Míg a világ most elsősorban a svájci jegybankkal van elfoglalva, az Egyesült Államokban egy svájci kereskedelmi bank került az igazságügyi hatóságok látókörébe. Ezzel az esettel már háromra emelkedett a be nem fizetett adót bizonyítottan kezelő svájci bankok száma.

A floridai szövetségi állam ügyészsége szerint  egy bankár segítséget nyújtott egy svájci bank megbízásából vagyonos amerikaiaknak ahhoz, hogy elkerüljék az adófizetést, s az alpesi országba menekítsék a pénzüket. Hivatalos források szerint a vádiratban meg nem nevezett bank esetében a Basler Kantonalbankról (BKB) van szó.

A vádlott 2003-ig vezette az üzletet vagyonos észak-amerikai ügyfelekkel az UBS legnagyobb svájci banknál. Az UBS tavaly elismerte, hogy segítséget nyújtott gazdag amerikai állampolgároknak az adófizetés elkerüléséhez, amiért 780 millió dollár bírságot kellett fizetetnie. Ezen kívül a svájci pénzintézetnek ki kellett adna a feltételezett 4500 adócsaló nevét. Jelenleg hasonló vizsgálat folyik az Egyesült Államokban a konkurens Credit Suisse ellen.

Az Egyesült Államok óriási nyomására tavaly júniusban a svájci parlament olyan törvényt hozott, amely lehetővé teszi az ország bankjainak, hogy megosszák az ügyfeleikre vonatkozó személyi adatokat az amerikai hatóságokkal. A szabályozásnak köszönhetően derült fény az UBS tevékenységére, de ami még fontosabb, az új törvény véget vetett a svájci bankok híres titoktartásának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.