BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2008 szende előjáték volt? - Pusztító görög földrengéstől tart a piac

A lefagyóban lévő világgazdaság és a fiskális problémák ellenére érezhető nyomás alá kerültek az utóbbi napokban a nemesfémek. Az arany árfolyama kétszer is hiába kormozta meg az unciánkénti 1 900 dolláros értéket, az áttörés mindkét alkalommal meghiúsult – írja az aranypiac.hu.

Az arany és az ezüst árfolyama egy konszolidációs szakaszba lépett, miután az elmúlt hét eseményei átmeneti megnyugvást hoztak a tőkepiacokon, de a dollár erősödésével egyetemben általánosan is mérséklődtek a nyersanyagárfolyamok. Európa adóssággondjai csillapodtak némiképp arra a hírre, hogy Kína kiáll Európa mellett, és a jövőben vásárolja a problémás országok kötvényeit, de enyhültek egy lélegzetvételnyit a tőzsdéi feszültségek annak köszönhetően is, hogy az eurózóna vezető tagországai Görögország számára egy új mentőcsomagról állapodhatnak meg.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök ugyanis megerősítették azon álláspontjukat, miszerint Görögország továbbra is az euróövezet elválaszthatatlan része kell, hogy maradjon. Ez nagy valószínűséggel utat nyit további eurómilliárdok folyósításának Athén és a közös európai álom vágyott megmentésére. A Görögország körüli folyamatos bizonytalanság azonban nyomasztó teher marad a továbbiakban is a befektetők számára, még ha átmenetileg oldódott is a légkör, miután Berlin és Párizs kiállt a görög eurótagság mellett.

A Merkel-Sarkozy megbeszélés zárónyilatkozatát megelőzően londoni elemzők már 96 százalékos valószínűséggel árazták a hellén államcsőd veszélyét, amely egy pusztító földrengéssel lenne egyenértékű a világ jelenleg oly törékeny pénzügyi berendezkedésében. Egy görög csőd katasztrofális helyzetbe sodorhatná a francia bankrendszert is, amely a tönk szélére került Görögország messze legnagyobb hitelezője. A bedőlő francia bankok pedig magukkal ránthatják a szakadékba a nekik hitelező többi pénzintézetet. Ezzel egy láncreakció venné kezdetét, amelyhez képest az aranypiac megfogalmazása szerint a 2008-as pénzügyi válság csupán szende előjátéknak tűnhet.

A nemesfémek ellenében a részvénypiacok optimizmusát táplálta továbbá, hogy a nyugati világ vezető jegybankjai fixkamatozású korlátlan likviditásbővítő programmal válaszoltak a bankok, főként a francia pénzintézetek dollárlikviditási nehézségeire. Erre az intézkedésre az után került sor, hogy a Moody''s lerontotta és negatív kilátással látta el a Société Générale és a Crédit Agricole adósbesorolását azok finanszírozási problémáira hivatkozva. A pénzszűkében bővelkedő bankrendszer számára nyújtandó refinanszírozási mentőövet kitörőörömmel fogadták a tőzsdék, holott ez mindössze egy rövidtávú „tűzoltóakció” az egyre nyilvánvalóbban lángokban álló európai bankszektor számára. Az ily módon nyújtott új forrásokkal csak tovább nőnek az egy hét, egy hónap vagy egy év múlva visszafizetendő hitelezői követelések. A bankszektor likviditásproblémái a 2008-as Lehman-csőd óta fennállnak, de megoldás helyett eddig csak elodázni sikerült őket.

Bár a makrokörnyezett alig lehetne kedvezőbb az arany számára, a nemesfém két sikertelen csúcstámadása technikailag felvett néhány kérdőjelet. Az 1 900 dolláros szint környékéről kétszeresen is visszavert roham ugyan még nem alapoz meg egy úgy nevezett „dupla tető” alakzatot, hiszen ahhoz túl rövidnek számít a két csúcs között eltelt kéthetes időtáv. Technikailag mégis beárnyékolódni látszik a grafikon, miután elesett az 1 810 dollárnál húzódó támasz, és a július elején indult rövidtávú trend alá ment a kurzus. Most egy közvetlen visszateszt várható, és csak ez után válhat világossá, hogy beigazolódik-e az emelkedő ék alakzatból való mostani kiesés lefelé, avagy sem. Amennyiben igen, úgy a technikai elemzés szabályai szerint jelentős csökkenő potenciál nyílhatna meg az elkövetkezendő két hónapban akár 1 550 dollárig is. Egyelőre azonban ennek a negatív szcenáriónak a beteljesülése nem tűnik valószínűnek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.