BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint erősödése egy az egyben érvényesülhet a frankkal szemben

A javuló nemzetközi hangulat hatására másfél százalékos napon belüli erősödést tudott felmutatni tegnap az euro/forint árfolyama, és szinte hajszálra ugyanennyit erősödött a zloty is az európai közös devizával Szemben, írja Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

A BUX-index szépen tudott korrigálni az elmúlt napok esései után, és a kötvénypiacon is nagyobb hozamesés volt tapasztalható. A hosszabb papírok hozamai 40 bázisponttal estek, sőt a magyar CDS-felár augusztus közepe óta nem javult ilyen nagy mértékben, 539-ról 503 bázispontra. Az euró/forint árfolyama 286-ig menetelt, majd innen pattant vissza 287 fölé, idézi fel a keddi eseményeket Kerékgyártó Imre, napi elemzésében. „Ma reggel úgy tűnik, tartani tudja a forint a 290 alatti szinteket, halvány forinterősödéssel kezdődik a kereskedés, 287 alatti árfolyamokkal” – tette hozzá.

Az euró/dollár árfolyam kapcsán hangsúlyozza: „a kevés jó hírt meg kell becsülni”. A közelmúlt tömeges rossz hírei után végre optimizmus uralkodik a devizapiacokon. A görög törvényhozás elfogadta a villanyszámla alapon behajtandó ingatlanadót. Ez előfeltétele lehetett annak, hogy megkapják a hellének az októberre esedékes 8 milliárd dolláros részletet az EU-EKB-IMF hármastól. A trió szakemberei ma és holnap személyesen fognak vizsgálódni az országban. A nyilatkozatuk, véleményük komoly befolyással lehet a devizaárfolyamokra.

„Közben „jól” halad a ratifikációs sorozat, már 8 EMU tagnál elfogadták az EFSF alap bővítését, ma Finnországon, holnap pedig Németországon lesz a sor. Úgy tűnik, a germánok elfogadják majd az alap bővítését, ami által valószínűleg rontani fogják a hitelminősítők a besorolásukat, cserébe viszont a teljes eurózóna adóssághelyzete és megítélése javulhat, ami a könnyebb kilábaláson keresztül pozitív visszacsatolás Európa legnagyobb gazdasága számára is” – hangsúlyozza az elemző.

A forint erősödése a frank/forint keresztárfolyamban is meglátszik. Az euró/forint kurzusát mintha odaragasztották volna a mérce 1,22-es értékéhez. A forint erősödése tehát egy az egyben érvényesülhet a svájci frankkal szemben, a bankközi piacon 234-235 között kereskednek a devizapárral, zárul az elemzés.

Szemben, írja Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.Commerzbank - Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.