BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Economist: Lehúzhatják a rolót a magyarországi bankok

Amennyiben az összes devizahitelt végtörlesztik a magyar adósok, az mintegy ötmilliárd eurós veszteséget jelentene a bankoknak, amelyek közül sokan úgy dönthetnek, hogy lehúzzák a rolót.

A válság kitörésekor a külföldi bankok teletömték pénzzel a megroggyant magyar leányvállalataikat. Azóta most először tűnik úgy, hogy a bankok nem hozzák, hanem viszik a pénzt. Hogy mennyit, még kétséges, mint ahogy az is, egy nagyobb méretű exodus esetén a két hazai tulajdonú bank, az OTP és az FHB - akár állami támogatással a háta mögött - képes lesz-e betölteni azt az űrt, amit a nemzetközi hitelintélintézetek hagynának maguk után - írta az Economist blogja.

A parlament szuverén intézmény: joga van átírni kölcsönszerződéseket, ármaximumot meghatároznia a közüzemi díjakra, megtiltani az "uzsorakamatokat" és moratóriumot hirdetni az ingatlanlefoglalásokra. A bankokat nem kell szeretni, amiért nem igazán hangsúlyozták a devizahitelek hátulütőit a felvevők számára. Azonban engedelmeskednek a törvény betűinek, beleértve azt a lehetőséget is, hogy lehúzzák a rolót. Bár természetesen a bankok az alacsony hitelkeresletre hivatkozva távoznának az országból, de ahogy egy, azóta visszavonult bankvezető mondta: "Azokon a szinteken, ahol most hitelt tudunk kínálni, nem csoda, hogy senki nem szeretne felvenni. Ám ha ezt megfejeljük egy ötmilliárd eurós leírással, a mostani kamatok remek üzletnek tűnnek majd."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.