BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elnyelt bankkártyák, telefonos reklámszöveg - Lép a PSZÁF

A fogyasztóvédelmi szempontok szem előtt tartását várja el a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) a bankkártyás szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi intézményektől is – derül ki abból a vezetői körlevélből, amelyet a PSZÁF tett közzé internetes honlapján.

A körlevél szerint a pénzforgalmi szolgáltatóknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy biztosítsák a segélykérő telefonvonal folyamatos elérhetőségét, azért, hogy az ATM-eknél tapasztalt rendellenesség vagy visszaélés esetén a fogyasztó azonnal intézkedni tudjon a bankkártyája letiltásával kapcsolatosan.

Kiemelten fontos – hívja fel a figyelmet a körlevél –, hogy a pénzforgalmi szolgáltató a bankkártyával kapcsolatos segélykérő telefonhívásokat minden esetben rögzítse, illetve a bejelentéshez szükséges telefonszámokat jól látható helyen, jól olvashatóan tüntesse fel.
A PSZÁF kitér a körlevélben a telefonos beszélgetések során végighallgatandó reklámszövegek kérdéskörére is, és leszögezi: az a gyakorlat, hogy a szolgáltató aktuális promóciós ajánlatához kapcsolódó reklámszöveg a telefonos ügyfélszolgálat menüpontjait megelőzően hallható, fogyasztóvédelmi szempontból aggályos.

A PSZÁF így amellett foglal állást, hogy az ügyfélnek ne kelljen a reklámszöveget végighallgatnia, illetve a szolgáltató egyértelműen hozza a tudomására, melyik gombbal szakítható meg a reklámszöveg meghallgatása. Fontos elvárás emellett, hogy azokban az esetekben, amikor az ATM a szolgáltató felelősségi körébe tartozó okokból eredően elnyeli a fogyasztó bankkártyáját vagy nem adja ki a felvenni kívánt összeget, de az ügyfél folyószámlájának egyenlegét megterheli, a szolgáltató térítse meg az ezzel összefüggésben felmerült, összes igazolt költségét és kárát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.