BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb pénz a kgfb-ből és cascóból - Biztosító verseny most

A MABISZ-tag biztosítók díjbevételei 5,64 százalékkal csökkentek 2011 első felében az egy ével korábbi időszakhoz viszonyítva. A képet jelentősmértékben árnyalja – és erre a szövetség közleménye is felhívja a figyelmet – hogy a díjbevételeit dinamikus ütemben növelő CIG Pannónia Életbiztosító idén májusban kilépett a szövetségből, ezért a számai a legfrissebb összesítésben már nem jelennek meg – olvasható a Biztosítási Almanachban.

Úgy tűnik azonban, a figyelmeztetés dacára a sajtóban megjelent híradások nem igyekeznek küszöbölni a CIG kilépésének torzító hatását, márpedig hű képet csak úgy kaphatunk a piacról, ha tudjuk, hogy az 5,64 százalék nem teljes egészében a piacról tűnt el, hanem ennek a hiányzó hányadnak a CIG-t illető részére csupán a MABISZ-nak nincs rálátása.

A CIG így kalkulált eredményeivel együtt az összpiaci díjbevételek 2011 első felében mintegy 436 milliárd forintra rúghattak, ami nominálisan csupán kevesebb mint 2 százalékos csökkenést jelent. Ezzel szemben a kgfb-díjbevételek 8,2 milliárd forinttal, a casco-díjbevételek pedig 6 milliárd forinttal (13,5 százalékkal) szűkültek.

Az élen a sorrend változatlan, az első tízet érintő egyetlen esemény, hogy az Union (9.) tavaly óta megelőzte az Avivát (10.). Ha azonban a helyezések mögé tekintünk, azt tapasztaljuk, hogy az Allianznak az utóbbi nyolc esztendőben a 2011-es volt a második leggyengébb első féléve: díjbevételeinek 2010 első félévéhez viszonyított csaknem 14 százalékos csökkenése azt eredményezi, hogy 2011 eső félévében nem volt 100 milliárd forint feletti biztosító.

Érdekes ugyanakkor, hogy idén is megfigyelhető a huzamosabb ideje jellemző arány: az Allianz díjbevétele nagyjából másfélszerese a sorban második Generaliénak. A „top 10”-ben egyedül a K&H (8.) tudta markánsan, több mint 40 százalékkal (5 milliárd forintot
meghaladó mértékben) növelni díjbevételeit, de helyezést így sem tudott javítani, mert az idén 7,65 százalékos csökkenést elszenvedő Magyar Posta Életbiztosító befogásáéhoz hiányzott félmilliárd forint. Az Aviva csaknem 17 százalékos díjbevétel-csökkenése sem eredményezte, hogy a biztosító kiesett volna az első tízből, az eredményén 32,5 százalékot javító AXA (11.) ugyanis még nem tudott 10 milliárd forint fölé kerülni, és
ezzel megszorongatni vetélytársát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.