BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit gondolunk a végtörlesztésről? - videó

Mától igényelhetik a devizaalapú jelzáloghiteleik kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztését a bankok lakossági ügyfelei. Ehhez saját forrásaik mellett már most is több hitelintézet sokféle kölcsönét is igényelhetik. A LiveInfo stábja az érintettek véleményét kérdezte: élnek-e a végtörlesztés lehetőségével?

Az Országgyűlés a múlt hétfőn fogadta el azt a törvényt, amely szerint azok többsége, akik svájci frankban, euróban vagy japán jenben ingatlanfedezetű jelzáloghitelt vettek fel, egy összegben, kedvezményes árfolyamon törleszthetik adósságukat. Svájci franknál 180, eurónál 250, japán jennél 2 forintos árfolyamon fizethetik vissza a tartozásukat azok, akik ennél alacsonyabb árfolyamon vettek fel jelzáloghitelt.

A kormany.hu kormányzati portál adatai szerint az érintett hiteleknek több mint 80 százaléka 10 millió forint alatti, a maradék 20 százalék 10–30 millió közötti, 30 millió feletti devizaalapú jelzálogkölcsöne mindössze 38-40 ezer háztartásnak van. A devizahitelesek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli kérelmüket mától december 30-ig adhatják be a bankjuknak, és azt a hitelintézeteknek az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kell teljesíteniük.

Az érintettek saját forrásaikból, ingatlanjuk eladásából vagy hitelből finanszírozhatják a végtörlesztést. Akinek folyószámlán, bankbetétben vagy befektetési alapban áll a pénze, az egyértelműen jól jár a lehetőséggel. Aki viszont életbiztosításból, lakás-takarékpénztári megtakarításból vagy tartós befektetési számláról tervezi törleszteni a tartozását, annak érdemes kiszámolni a váltással járó előnyök és hátrányok egyenlegét.

Milyenek a lehetőségek a hitelkiváltásra? Részletek itt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.