BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Telibe talált bankszektor

Ismét megnőtt a kockázat a bankszektorban, ezért esik az OTP, mint a kő. A többi pénzügyi részvényre is rájár a rúd, de a magyar bank helyzete a devizahiteleseket mentő kormányzati intézkedések miatt még kiszámíthatatlanabb.

Hatalmasat zuhant tegnap az OTP árfolyama, délután fel is függesztették a kereskedést. A hazai bankpapírt ismét 3000 forint környékén jegyzik, mint 2009 tavaszán, a három éve kezdődött válság egyik legsötétebb periódusában. A tegnapi eladási hullám nem csak a hazai bankpapírt érintette, az összes feltörekvő piaci eszköz zuhant, a pénzügyi szektornak pedig különösen rossz napja volt. A lengyel bankok, a PKO és a Pekao is 5-6 százalékot estek, az osztrák Erste és Raiffeisen még durvábban beszakadt, 7-10 százalékos mínuszban állt lapzártánkkor.

„Nincsenek jó kilátások sem az eurózónában, sem Kelet-Európában, ráadásul a magyar makropálya sem néz ki biztatóan” – magyarázza a jelenséget Kuti Ákos, az Equilor elemzője. Az euróövezet adósságválsága miatt az ágazatban világszerte leírásoktól tartanak a befektetők, amelyek végső soron tőkeproblémákhoz vezethetnek. A negatív hangulatra pedig még egy lapáttal rátett a Federal Reserve szerdai közlése, amely szerint az amerikai jegybank szerepét is betöltő intézmény attól tart, kockázatok és feszültségek léphetnek fel a pénzügyi szektorban. „A feltörekvő piacokat fokozottan érinti eközben, hogy az elmúlt hónapokban rengeteg intézményi befektetés áramlott ide, most viszont már menekülnek a befektetők” – magyarázza Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír vezető elemzője. Ennek számos jele van, a részvényárfolyamok esése mellett gyengült tegnap a forint és a többi régiós valuta is, emellett az államkötvény-aukción is emelkedtek a hozamok.

Az OTP kilátásai különösen bizonytalanok – állítják egybehangzóan a szakemberek –, azt ugyanis ma még nehéz megbecsülni, mekkora veszteséget okozhat a pénzügyi cégnek a kedvezményes előtörlesztésről szóló törvény elfogadása. „Sem eredményvárakozásunk, sem célárunk nincs a bankpapírra” – mondja Kuti Ákos. Az Equilor szakértője úgy véli, a legroszszabb esetben 150-200 milliárd forintos leírással járhat a bank számára ez a jogszabályi kötelezés, de valószínűbb, hogy a társaság ennek a töredékével, 20-25 milliárd forinttal megússza majd a költségeket.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.