BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint 31 százalékot bukott az OTP másfél hónap alatt

Egyáltalán nem alakultak kedvezően a folyamatok a megtakarításaik egy részét hazai részvényekben tartó kisbefektetők számára augusztusban és szeptemberben: a múlt hét végéig tartó másfél hónap alatt a BUX index 22,3 százalékot veszített az értékéből, és a vezető részvények mindegyike jelentős eséssel zárta ezt az időszakot.

A legnagyobb veszteseknek ezúttal a banki részvények bizonyultak. A nagyobbik bankpapír, az OTP 31,3 százalékot veszített értékéből, az FHB részvényét pedig pénteken a július véginél 40 százalékkal alacsonyabb árfolyamon, 699 forinton jegyezték. A két hazai banki papír átlagosnál nagyobb eséséhez több tényező is hozzájárult.

Az egyik, hogy a devizahitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztésének a bejelentése sokkolta a piacot, hiszen hatása teljességgel kiszámíthatatlan. Másrészt a banki részvények a jelenlegi piaci környezetben egyébként sem tartoznak a befektetők kedvencei közé, így bármire nagyon idegesen reagálhatnak az árfolyamok. A biztosítási piacon érdekelt CIG Pannónia árfolyama ugyanakkor viszonylag jól megúszta ezt a viharos időszakot: nem egészen 17 százalékot esett.

A nagy zuhanások elvben vételre is csábíthatnák a bátrabb kisbefektetőket, hiszen a jelenlegi árak rég nem a realitásokat tükrözik: a nagy bevásárlástól viszont óvnak a szakértők, hiszen a piaci hangulat túl ideges a tartós emelkedéshez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.