BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zötykölődős lesz ma a piac - Minden szem Berlinen

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20,47 pontos emelkedéssel, 15.632,99 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 0,13 százalékkal erősödött.

Limitált, kismértékű emelkedést könyvelhet el várhatóan a csütörtöki kereskedési napon a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

Felhívták a figyelmet, hogy a német parlament délelőtt szavaz az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogkörének kibővítéséről szóló csomagról, a voksolás kimenetele nagyban irányt szab majd a kereskedésnek.

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője "limitált mértékű emelkedést" prognosztizált a csütörtöki budapesti kereskedésre. Felhívta a figyelmet, szerdán, a nap végén negatív volt a hangulat. Egy uniós tisztségviselő szerdán arról beszélt, hogy a tagállamok részéről nő a nyomás, hogy a görög kötvénytulajdonosok nagyobb veszteséget írjanak le a görög állampapírokon. Csütörtök reggel azonban - fűzte hozzá - az a várakozás erősödött fel, hogy a német parlamentben "átmehet" az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogkörének kibővítéséről szóló csomag.

Ez rövid távon lépés lenne afelé, hogy Görögország elkerülje a csődöt - emelte ki azzal, hogy e hír hatására az euró erősödött a dollárral szemben; az amerikai határidős indexek pozitívba lendültek, reggelre jó lett a hangulat. Mint mondta, a nemzetközi hangulat hatására emelkedhet a magyar tőzsdeindex is, de limitált ez a mérték, 200 pontnál nagyobb emelkedésre vélhetően nem kerül sor.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője "zötykölődős" reggelre, számít, arra, hogy túlzottan nagy kilengés nem történik. Szintén kiemelte, hogy délelőtt 11 órakor szavaz a német parlament az EFSF-ről; elfogadása esetén fellélegezhetnek a piacok, elutasítása esetén pedig kiábrándulás jöhet. Mint mondta, a csütörtöki nap "forgatókönyve" a német szavazást követően indulhat. Hozzátette: van arra esély, hogy a BUX talpra áll a szerdai negatív hangulatból, de csak kisebb pluszos emelkedés jöhet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.