BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint nem tudott 290 alatt "lehorgonyozni"

Az euró/forint nem volt képes lehorgonyozni a 290-es szint alatt, csupán rövid ideig lehetett kereskedni 289-és 290 között, sőt a nap végére a 294-es magasságot is érintette a kurzus – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Ma úgy indult 292-nél a közép-európai kereskedés, hogy az éjszaka folyamán a Standard & Poor’s hitelminősítő egy fokozattal rontotta a spanyolok hitelbesorolását „AA”-ról „AA-”-ra.

A tegnapi jó hangulatból származó kockázatvállalási hajlandóság több területen is látszik, az euró/forint korrekción túl, a kötvények másodpiacán is megállt a hozamesés, és a referencia CDS-felárunk esése is enyhe emelkedésbe váltott, sőt még a BUX-index is enyhe mínuszban zárt tegnap.

A kereskedők tehát csupán mérsékelten bíznak az európai válság megoldásában, sok még a kérdőjel, ami bizonytalanságot és kétkedést okoz. Talán az október 23-i EU csúcs után több jó irányba mutató választ fogunk kapni a jelenlegi kérdésekre – vélekedett Karsai Péter.

A szlovákok a második körben elfogadták az EFSF-alap bővítését, ezzel az alap keretösszege 440 milliárd eurora bővült. A gond csupán annyi, hogy az írek 17,7, a portugálok 26, a görögök 110 milliárdot ebből már lekötöttek, összesen 286,30 milliárd euro áll rendelkezésre, hogy például a spanyolokat és esetleg az olaszokat szükség esetén egy időben kisegítsék, ami bizony nem tűnik soknak.

Rámutatott, a viszonylag jó hangulatot az IMF-től érkező sajtóértesülések okozhatják: Kína és Brazília a hírek szerint azt fontolgatja, hogy a G20-as konferenciára bejelentik, hogy segítenek feltőkésíteni a Nemzetközi Valutaalap 390 milliárd dolláros alapját annak érdekében, hogy elejét tudják venni az eurózóna recessziójának-

„Érdekes helyzet lenne, hogy két fejlődő ország segítené ki a fejlett nyugatot, de mindenesetre így a plusz IMF pénzzel már kevésbé kellene aggódni az olaszok és a spanyolok miatt” – tette hozzá. Ma is 1,38 körüli euró/dollár árfolyamra számíthatunk, délután egy sor adat érkezik az Egyesült Államokból, közülük a két legfontosabb a kiskereskedelmi értékesítések, és a University of Michigan hangulatindexe lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.