BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU: Nem végzünk új banki stressztesztet

Nem végez újabb terheléspróbát az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) - közölte az intézmény csütörtökön a The Financial Times beszámolójára reagálva, amely szerint a felügyelet ismét stressztesznek veti alá az uniós bankokat.

A londoni gazdasági napilap csütörtökön azt írta, hogy az EBA ismét vizsgálja a bankok erejét, amivel hallgatólagosan elismeri, hogy az előző két vizsgálat "nem volt elég robosztus".A hatóság közölte, hogy nincs szó újabb stressztesztről és nincs mit hozzátenni a legutóbbi, júliusi vizsgálat eredményeihez. Az EBA igazgatósága kétnapos londoni ülésén csupán "megvizsgálja a bankok tőkehelyzetét" - áll a közleményben.

A The Financial Times információi szerint a hatóság a perifériális euróövezeti tagállamok szuverén adósságának "nagymértékű leírását" modellezi, és az új teszt akár 200 milliárd eurós tőkehiányt is feltárhat.

A lap által idézett magas beosztású EBA-illetékesek szerint az új teszt nem annak a jele, hogy az EU-vezetők Görögország vagy bármely más euróövezeti tagállam törlesztésképtelenné válására készülnének; elővigyázatossági lépésről van szó, amelynek célja információt szolgáltatni az európai uniós bankok feltőkésítéséről folyó, "mind nagyobb ütemű" tárgyalásokhoz.

Az EBA közleménye szerint a hatóság "nem foglal állást politikai szinten" az európai bankok feltőkésítéséről szóló diskurzusban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.