BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felröppent a hír, hogy leminősítenek minket

Pénteken felröppent a hír, hogy még aznap érkezni fog a magyar állampapírok besorolásrontása, vagy leminősítése, de a pletyka nem bizonyult valósnak, így 296 után 298,50-ig gyengült a forint, de a nap végére újra 296 alá korrigált az euró/forint árfolyama – kezdi napi devizapiaci elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

„Jó hír a régióban, hogy a lengyel választást jó eredménnyel zárták az eddigi kormánypártok, ezért nem lesz szükség időigényes hatalomátvételre; így nem csoda, hogy a zloty jól szerepel, felülteljesítve a térségbeli többi devizát” – írja Karsai Péter.

Kiemelte: a francia elnök és a német kancellár tegnapi találkozójának pozitív fogadtatása volt, sok konkrétum ugyan nem hangzott el, csak tervek, de a felek egyetértése mindenképpen bizalomépítő. Hozzátette, „mindezek mellé kiugróan szépre sikeredtek az augusztusi német külkereskedelmi számok. A legfontosabb kereskedőpartnerünk exportja 1,1 százalék helyett 3,5 százalékkal növekedett, sőt az előző havi értékeket is felfelé korrigálták. A germán import augusztusban stagnált ugyan, de a júliusi számokat 0,8 százalékkal felfelé korrigálták, ami összességében annyit jelent, hogy Németország növekedése a várakozásokhoz képest remélhetőleg kevésbé fog lassulni”.

A fenti két hír arra volt elegendő, hogy a pénteki 298-as kurzusok helyett 295-re erősödjünk. „Ma nem számítunk izgalmas kereskedési napra, mivel a mai ünnepnap az USA-ban, Kanadában és Japánban is” – írta..

A Merkel-Sarkozy találkozón sikerült olyan megállapodásra jutni a feleknek, ami képes valamelyest megnyugtatni a kereskedőket. A közös sajtótájékoztatón a felek leszögezték: közös, összehangolt program keretében feltőkésítik az európai bankokat, aminek határideje három hét, így a kész akcióterv meglesz, mire elkezdődik a november elejei, Cannes-ban tartandó G20-as csúcstalálkozó.

Az eurozóna adósságválságát, illetve a görög válságmenedzselést is érintették a berlini találkozón, és a beszámoló szerint október végére lesz egy olyan csomag, ami tartós megoldást fog jelenteni az eladósodott országoknak. Jó hangulatot teremtett az eltökéltséget sugalló Merkel-Sarkozy találkozó, a hajnali 1,3350-es euró/dollár árfolyam ma reggelre már nincs messze a 1,35-ös szinttől, az dollár/forint árfolyam pedig 219 alatti értékeket mutat – mutatott ár Karsai.

Tartja magát az 1,24-es euró/frank árfolyam, és eközben az euró/forint 295 közelébe erősödött, így a frank/forint keresztárfolyam 238 alá tudott csökkenni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.