BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a Panasonic is Kínába menne: drámai a helyzet Japánban

A fukusimai katasztrófát követően az üzleti hangulat ugyan rendbejött Japánban, az erős jen azonban továbbra is rendkívüli terhet jelent az exportorientált cégeknek, amelyek sorra veszik fontolóra az ország elhagyását.

A júniusi mínusz kilencről mostanra kettőre emelkedett a Tankan jelentésben szereplő üzleti klíma index, ez azt jelenti, hogy Japánban ismét pozitív a hangulat a cégek körében, a mutató azonban még így is messze elmarad a március 11-i földrengés előtt mért plusz hattól. Az erős jen óriási károkat okoz a japán gazdaságban, erre reagálva a pénzügyminiszter közölte: készek erősebb intervencióra a deviza védelme érdekében. A pénteki bejelentés szerint a jegybanki intervencióra felhasználható összeget rekord nagyságúra, 140 milliárd euróra emelik - írja a Handelsblatt.

A jen elsősorban menedék voltának köszönheti erejét, a befektetők jelentős része ezt vásárolja a gyengélkedő uniós és amerikai gazdasági helyzetben. Tokió a jövőben több információt kér a bankoktól és a kereskedőházaktól a devizapiaci manővereiket illetően, az állam így próbálja megakadályozni, hogy a továbbiakban is a jen erősödésére játsszanak a befektetők.

A japán kormányon óriási a nyomás: a Panasonic már bejelentette, hogy a következő üzleti év végére az országban található nyolc lítium-ion akkumulátort gyártó üzemének felét Kínába telepíti. A döntés súlyát jelzi, hogy az üzletág a Panasonic csoport egyik leghangsúlyosabb területe, 2018-ra Fumio Ohtsubo vezérigazgató reményei szerint a divízió világszinten is vezetővé válik a zöld üzletágban. A Sony egyelőre nem jelentett be hasonló terveket, de Hirosi Kurihara pénzügyi igazgató hangsúlyozta, hogy komoly károkat okoz az eredményességben az erős jen.

Az autógyártók viszont már rég megkezdték az üzemek áttelepítését, elsősorban Délkelet-Ázsiába, így jelenleg a japán Nissan az első számú autóimportőr az országban. De jelentős külföldi termelőkapacitással rendelkezik a Toyota, a Honda és a Suzuki is. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.