BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Megoldás lehet a német bankok államosítása"

Az adósságválságba jutott bankok támogatásának a bank- és pénzügyek drákói szabályozásával kell együtt járnia – hangoztatta Sigmar Gabriel, a német szociáldemokrata párt (SPD) vezetője.

"Nem szabad a bankokat másodszor is megmentenünk anélkül, hogy helyre tennénk őket" - hangoztatta Gabriel a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva. A politikus szerint szükség esetén jó megoldás lehet a német bankok átmeneti államosítása.  "A szabályozásnak lényegesen keményebb formáira van szükségünk" – szögezte le Gabriel az AFP-nek nyilatkozva, hozzátéve: "egy centet sem szabad az államnak a bankok megmentésére fordítania mélyreható változtatások nélkül."  

Ulrich Schröder, az állami tulajdonú KfW bankcsoport főnöke szintén óvott attól, hogy az érintett bankoknak automatikusan állami segélyeket nyújtsanak. Nem szabad mesterségesen életben tartani olyan bankokat, amelyek nem rendelkeznek teherbíró üzleti modellel - hangozatta Schröder a Focus című magazinnak nyilatkozva. Az európai bankok növekvő nehézségeire tekintettel Angela Merkel német szövetségi kancellár a napokban arra szólított fel, hogy a bajba jutott bankokat állami segítséggel tőkésítsék fel.

A KfW vezetője szerint a közép- és hosszú távú kilátások tekintetében a helyzet drámaibb, mint a Lehman Brothers bukása idején, bár a kockázatkezelési rendszerek finomultak. A német bankszövetség önkritikusan nyilatkozott a kérdésben, elismerve, hogy népszerűtlenségük oka, hogy sok hibát követtek el. A szervezet vezetése ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hibák nagy részét kijavították, illetve jelenleg is azok javításán dolgoznak. A több országban szervezett bankellenes tüntetésekkel kapcsolatban a bankszövetség úgy vélekedett: a közhangulat helyreáll, ha az európai polgárok meggyőzik a lakosságot arról, hogy hatékony eszközökkel képesek kezelni az adósságválságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.