BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem rajonganak az alapok az EFSF-ért

A befektetési alapok egyelőre nem rajonganak azért, hogy EFSF-kötvényeket vásároljanak - derül ki a Reuters körkérdéséből. Az alapkezelők szerint az Európai Pénzügy Stabilitási Eszköz (EFSF)teherbíróképessége kicsi ahhoz, hogy megoldja a régió adósságválságát.

A Reuters tíz alapkezelő menedzsert kérdezett meg, olyan alapoktól, amelyek összességében 2,5 ezer milliárd dollárnyi vagyont forgatnak. A tízből kilencen azt válaszolták, nem biztosak
abban, hogy vennének EFSF-kötvényt, illetve egyáltalán nem érdekli őket ez a konstelláció.

"Az EFSF csapda és tévedés... az egyetlen megoldás a periférián lévő országok adósságának a leírása, majd a teljes újrakezdés" - fogalmazott Stuart Thomson, az Ignis Asset Management vezető közgazdásza.

A megkérdezett tíz vezetőből nyolc mondta azt, hogy eszükbe sem jutna EFSF-kötvényeket venni, hacsak a hozamfelár nem növekedne a jelenlegi duplájára, de voltak olyanok is, akik csak tripla felárért lennének hajlandóak ilyen kötvényeket venni. Ez viszont már olyan költségkihatással lenne, ami miatt az EFSF-nek több lenne a hátránya, mint az előnye.

Szerda délelőtt a 10 éves lejáratú olasz államkötvényeknek a hasonló német papírokhoz mért hozamfelára 3,84 százalék, a megfelelő spanyol papíroké 3,31 százalék volt. A tíz éves lejáratú német államkötvények hozama 2,25 százalék volt ugyanekkor.

Eddig 13 milliárd euró, 18 milliárd dollár értékben bocsátott ki az EFSF kötvényeket, és még sok milliárd euró értékben terveznek piacra dobni, hogy megmentsék az eladósodott országokat, és mentőövet dobjanak a bankoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.