BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Német bankok: nekünk nem kell állami pénz

Az európai bankfelügyelet (EBA) által végzett villám stresszteszt szerint német bankok valószínűleg nem kényszerülnek arra, hogy friss állami pénzt vegyenek igénybe.

Egyik banknál sem hiányoznak túl magas tőkeösszegek" - hangoztatták a felügyeleti hatósághoz közelálló körökben a Financial Times Deutschlandnak nyilatkozva. A német pénzintézetek profitáltak abból, hogy viszonylag magas összegeket fektettek be német államkötvényekbe, amelyek értéke jelentősen növekedett. A Bundesbank a napokban jelezte a bankok felé az európai bankfelügyelet (EBA) próbaszámításainak eredményeit az ország pénzintézeteivel.

A lap információi szerint az eurózóna tagországok között még heves vita zajlik az államkötvények értékelése körül. Mindenekelőtt arról a kérdésről van szó, vajon a bankok elszámolhatják-e a leértékelt válságkötvényekkel a nem realizált kurzusnyereségeiket a német állampapírok tekintetében. Ez azoknak kedvez, akik értékesebbé váló államkötvényeket birtokolnak. Az EBA továbbra sem nyilatkozik a kérdésben, annyi azonban biztos, hogy a fenti kérés megvalósul, a bankfelügyeletnek ismételten el kell végeznie a számításokat a tőkeigény tekintetében. Korábban ugyanis az EBA a bankok birtokában lévő államkötvényeket a jelenlegi piaci értéken számította.

A német bankszövetség számításai szerint a teljes szektor pótlólagos tőkeigénye 5,5 milliárd euró. Mint ismeretes, a jelenlegi szabályozás szerint 2012 júniusáig az európai pénzintézeteknek a tier 1 tőkearányt 9 százalékra kell felemelniük. A legjelentősebb német bankok teljesíteni tudják a célt, segítségre a Nord LB Kapital, valamint a Landesbank Baden-Württemberg szorulhat.

Az európai vezetők ma esti találkozójukon dönthetnek a bankok esetleges feltőkésítéséről, valamint az EFSF mentőalap sorsáról is. Lapértesülések szerint az ágazatnak az EBA kalkulációjával mintegy 100 milliárd euró plusz forrásra lenne szüksége. Döntés persze csak akkor születhet, ha Angela Merkel a csúcs előtt megkapja a felhatalmazást a Bundestagtól az EFSF bővítésére, ami távolról sem biztos.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.