BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Német pénzügyminiszter: Nem kizárt a bankállamosítás

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter síkra szállt a görög adósságelengedés mértékének növelése mellett.

A válság tartós megoldása csupán "a görög összadósság csökkentésével" lehetséges - hangoztatta Schäuble vasárnap este az ARD német tévé adásában. Mint ismeretes, a bankok és a befektetők júliusban azt ígérték, hogy követeléseik 21 százalékáról önkéntesen lemondanak. A pénzügyminiszter a Neue Zürcher Zeitung által idézett interjúban hangsúlyozta, hogy megegyezésre törekednek a bankokkal az adósságelengedés mértékét illetően. A tárcavezető reményei szerint az EU állam- és kormányfői a jövő héten elfogadják azt a komplex válságkezelő csomagot, amelynek része lesz az adósságmérséklés is.

A német miniszter az összes EU-tagállam szerepét hangsúlyozta, kiemelve a fertőzésveszély csökkentését. Schäuble meglátása szerint a bankszektor gyenge tőkehelyzetéből adódóan magas a görög válság továbbterjedésének esélye. A miniszter fontos elővigyázatossági intézkedésnek nevezte a bankok megfelelő feltőkésítését, amibe végső soron az államoknak is be kell szállniuk. A tárcavezető nem tartotta kizártnak, hogy a tőkeinjekcióért cserébe a pénzintézetek tulajdonrészt adjanak át a támogatást nyújtó államoknak, amelyet később eladnának az érintett országok. Schäuble emellett megerősítette, hogy "biztosan nem kerül sor" a pénzügyi tranzakciós adó megszavazására a jövő héten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.