BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszul indult a jelentési szezon

A várakozásoktól elmaradt az Alcoa a harmadik negyedéves nyeresége. A JP Morgan és a Google ma jelentenek, előbbi társaság csökkenő profitról, utóbbi lassuló növekedésű árbevételről számolhat be.

Az amerikaiaknak mindenre van statisztikájuk, és ezek azt mondják, ha az Alcoa negyedéves jelentése kedvezőtlen eredményeket tartalmaz, az egész gyorsjelentési szezon rosszul alakul majd – mondja Blahó Levente, a Raiffeisen Bank részvényelemzője. Ebben a negyedévben pedig a gyorsjelentési szezont hagyományosan nyitó amerikai alumíniumipari cég eredménye elmaradt a várakozásoktól. A harmadik negyedévi részvényenkénti eredmény mindössze 14 cent lett, holott a Bloomberg által megkérdezett elemzők 22 centet vártak. Ez a cég részvényének az árfolyamán is meglátszott, tegnap New Yorkban a nyitás előtti szakaszban több mint 4 százalék mínuszban volt, Frankfurtban pedig több mint 5 százalékot esett az árfolyama.

A prognózisoktól elmaradó eredmény oka Klaus Kleinfeld vezérigazgató szerint az volt, hogy a kitermelés költségei nőttek, miközben az alumínium ára csökkent, emellett az európai megrendelésekben is visszaesés következett be. A második fél évben várhatóan 13 százalékkal kevesebb alumíniumot használnak majd fel az öreg kontinensen, mint az elsőben. A New York-i központú iparvállalat nem adott ki előrejelzést a negyedik negyedévi alumíniumkibocsátásra vonatkozóan. Az elemzők szerint valószínűleg most is folynak a számítások a cégnél, hogy mikor és milyen mértékben vágják vissza a termelést, a Businessweeknek nyilatkozó Lloyd Carroll, a Davenport&Co. elemzője szerint ez leginkább a tőzsdei alumíniumárakon múlik majd. A három hónapos határidőre szállítandó alumínium ára tegnap is csökkent valamelyest a londoni fémtőzsdén (LME), egy tonna a fémből 2222,5 dolláros áron forgott, ami 10 százalékos süllyedés már az idén.

Ami a többi amerikai céget illeti, ma a JP Morgan Chase és a Google jelentésére figyel majd a világ.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.