BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet fizetünk bankkártyával, de kevesebb a hitelkártya

Csaknem 14 százalékkal emelkedett Magyarországon a kártyás fizetések összege az első fél évben. A kibocsátott plasztikok száma viszont csökkent, ez elsősorban a hitelkártyák visszaszorulásával magyarázható.

Az első fél év végén összesen 8,884 millió bankkártya volt forgalomban Magyarországon, ez 53 ezerrel kevesebb a 2010 végén regisztrált mennyiséghez képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Ezzel a hazánkban forgalomban lévő bankkártyák száma nagyjából a 2008 végi szintre esett vissza, és azóta érdemi növekedést nem is sikerült elérni. A visszaesésért elsősorban a hitelkártyák számának csökkenése okolható: a hitelkerettel ellátott plasztikokból 2010 végén még 1,367 millió darabot tartott nyilván az MNB, ez a szám viszont júniusra 1,286 millióra csökkent.

A hitelkártyák számának mérséklődése több okkal is magyarázható: a kedvezőtlen makrogazdasági környezet sok ügyfelet késztethetett arra, hogy visszaadja bankjának a kártyáját, illetve feltehetően a pénzügyi szolgáltatók is változatlan óvatossággal bocsátanak ki új, hitelkerettel ellátott plasztikokat. A plasztikok számának csökkenése, illetve stagnálása ellenére a bankkártyahasználat intenzitása változatlanul növekszik a magyarországi piacon.

A jegybank statisztikái szerint a kártyabirtokosok összesen 816 milliárd forintot költöttek el kártyáikkal az üzletekben kihelyezett POS-termináloknál, ez csaknem 14 százalékkal meghaladja a bázisidőszaki összeget. Emelkedett az automatáknál végrehajtott készpénzfelvételek összege is: ezek bő 3000 milliárdos mennyisége 11,3 százalékos emelkedést tükröz 2010 első fél évéhez képest. Az elsősorban a vállalkozások által használt pénzbefizetések összegszerű mennyisége viszont tovább csökkent: az idei év első hat hónapjában már nem érte el a 19 milliárd forintot sem.

Az erőviszonyok nem sokat változtak az első fél évben a kártyatársaságok között. A Master-Card stabilan őrzi vezető pozícióját a hazai piacon, az itthon kibocsátott kártyák bő 73 százalékát e kártyatársaság bocsátotta ki. A Visa piaci részesedése nem egészen 25 százalékos, míg a maradékon a hitelkártyákat kibocsátó Amex és a saját márkás plasztikok osztoznak.

Ismét több az ATM

Az első fél év végén összesen 4879 bankjegykiadó automata (ATM) működött Magyarországon, ez nagyjából nyolcvan darabbal több az egy évvel korábbinál. Enyhén nőtt a június végéig tartó egy év alatt az ATM-mel ellátott bankfiókok száma is: elérte a 2044 darabot, szemben a bázisidőszaki 1966-tal.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.