BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlórázhatnak a bankárok

Az év utolsó hónapjaiban 1000-2500 fővel több banki alkalmazottra lenne szükség a végtörlesztéssel kapcsolatos feladatok ellátásra a PricewaterhouseCoopers Kft. szerint. A bankok viszont inkább átcsoportosításokkal és folyamategyszerűsítésekkel akarják megoldani a problémákat.

A PricewaterhouseCoopers Kft. (PwC) számításai szerint a következő hónapokban 1000 és 2500 fővel kellene növelni a bankrendszerben alkalmazottak számát a végtörlesztésből adódó feladatok ellátásához. Ez ugyan a kereskedelmi bankokban dolgozó 30-31 alkalmazottnak 3-8 százaléka, de a végtörlesztés néhány különleges szakterületet érint erősebben, ahol jelentős kapacitáshiányok alakulhatnak ki.

A társaság számításai szerint ha mintegy 500 ezer ember érdeklődik a végtörlesztés iránt egyenként 15 percet eltöltve a banki ügyintézővel és felük visszatér, hogy egy félórás beszélgetéssel tovább pontosítsa az ügylet részleteit az mintegy 1000 embert lekötő feladatot generál. Mivel csak néhány ember foglalkozik a bankfiókokban és a telefonos ügyfélszolgálatokon hitelügyintézéssel ezért szerintük csak komoly átszervezésekkel oldható meg a feladat.

A PwC becslései szerint mintegy 100-120 ezer fő törleszti megtakarításaiból jelzáloghitelét, ami nem igényel 2 óránál többet, amelyhez elegendő 200-300 fő. Ha viszont az ügyfelek hitelből kívánnak törleszteni, akkor az ügyletet le kell zárni és egy új hitelt folyósítani. Ezek a lépések több órát tesznek ki ügyletenként. A társaság számításai szerint, ha 50-50 ezer ügyfél más banki hitelből akarja majd törleszteni adósságát akkor ez 800-1000 ember munkáját teszi szükségessé.

A PwC szakemberei úgy vélik, hogy a legnehezebb feladat a centralizált hitelbírálati rendszert üzemeltető bankok hitelbírálónál lesz. Ezeknek a szervezeti egységeknek a létszámát a bankok az elmúlt években már alaposan lecsökkentették, többségükben még nagyobb bankok esetében is 5-10, de legfeljebb 15 munkatárs dolgozik. Közben a központi bírálati területek kapacitásigénye számításaik szerint akár 120-150 fővel is megnövekedhet. 

A Világgazdaság által megkérdezett kereskedelmi bankok szerint helytállóak a PwC tanulmányában szereplő megállapítások. Új alkalmazottak felvételéről azonban egyik válaszoló sem tett említést, ehelyett  átcsoportosításokkal és a folyamatok egyszerűsítésével igyekszik megoldani a feladatokat.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.