BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végtörlesztés: belehúznak a takarékszövetkezetek

Erősítenék jelenlétüket a takarékszövetkezetek a lakossági hitelpiacon, hiszen pozícióik elmaradnak attól, amelyet akár tőke- és likviditási helyzetük, akár fiókhálózatuk nagysága indokolna - nyilatkozta lapunknak Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője. Ennek megfelelően részt kívánnak venni a devizahitelüket végtörleszteni kívánó ügyfelek finanszírozásában is.

- A kedvezményes, rögzített árfolyamon történő devizahitel-végtörlesztés lehetősége a takarékszövetkezetek számára is lehetővé teszi, hogy új, immár forintban nyújtott hitelekkel refinanszírozzák az érintett adósokat. A takarékokkal szemben gyakorta hangoztatott érv ugyanakkor, hogy tőkeerejük nem elég ahhoz, hogy jelentősen növeljék piaci részesedésüket. Mindezek alapján milyennek ítéli a lehetőségeiket?

- A lakossági hitelek finanszírozása semmiféle problémát nem jelenthet a takarékszövetkezetek számára. A vállalati finanszírozásnál persze akadhat olyan projekt, ami egy, magában álló takarék számára - a nagyhitel korlát miatt - túl nagy, ám ez a lakossági piacon értelemszerűen nem élő probléma. A takarékszövetkezeteknek pedig nincsenek sem likviditási, sem tőkegondjaik: a hitel/betét arány a szektor átlagában 55 százalék környékén mozog, ami igen jó, a tőkemegfelelési mutatónk pedig az előírt, 8 százalékos mértéknek jelenleg több mint a kétszerese.

Ennek megfelelően teljes mértékben készen állunk arra, hogy növeljük részesedésünket a lakossági hitelpiacon. Ez a növekedés pedig szükségszerű is, hiszen miközben a banki fiókhálózat 40 százalékát mi üzemeltetjük országszerte, a piaci részesedésünk csak öt százalék környékén mozog. Vagyis bőven van még növekedési potenciál, amit kihasználhatunk.

- A devizahiteleiket végtörleszteni kívánó ügyfelek köre ugyanakkor finoman szólva sem homogén, vagyis nem mindegyikük feltétlenül kívánatos a pénzügyi szolgáltatók számára. Nem tartanak attól, hogy a várható piacszerzés az ügyfélkör felhígulásával is együtt jár?

- Az ingatlanhitelezés területén a takarékszövetkezetek óriási tapasztalati tőkével bírnak: elég emlékeztetnem arra, hogy az egyszintű bankrendszer idején csak a takarékszövetkezetek és az OTP Bank kínáltak lakáshiteleket Magyarországon. Másrészt nem is célunk, hogy agresszív stratégiával, mindenáron, minél nagyobb új ügyfélkört csábítsunk magunkhoz: sokkal inkább azt szeretnénk elérni, hogy azok az ügyfeleink, akik a devizahitelek virágzásának éveiben elpártoltak tőlünk, visszatérjenek hozzánk. Ráadásul a helyi pénzügyi szolgáltatóként működő takarékszövetkezetek igen jól ismerik a meglévő és potenciális ügyfeleiket, ami szintén nem elhanyagolható versenyelőnyt jelent.

- Bár a végtörlesztésről szóló jogszabályt még éppen egy hete fogadták el, a kezdeti, inkább tapogatózó jellegű érdeklődés gondolom, elindult. Ebből a szempontból mik a tapasztalataik?

- Van érdeklődés, de tömegesnek azért nem nevezném. Ebben az időszakban szerintem mindenki felméri a lehetőségeit, tájékozódik, így a fióki forgalom igazi felfutása a következő hetekben várható.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.