BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyes szinten az olasz kötvényhozam

Olaszország hitelfelvételi költségei az euróövezet létrejötte óta nem látott szintre emelkedtek a pénteki kötvényaukción.

Róma egyre drágábban jut hitelhez a nemzetközi piacokról. A kincstár 3,08 milliárd euró 2014-ben lejáró államkötvényt bocsátott ki, 4,93 százalékos átlagos hozamszinten. Ilyen magas hozamot 2000 novembere óta nem mértek; az előző, szeptemberi aukción 4,68 százalékon alakult. Itália államkötvényei esésnek indultak az aukció után.

Az aukció volt a befektetői bizalom első tesztje, miután az EU vezetői megállapodtak az államadósság-válság kezelésének legfőbb pontjairól, mutat rá a Bloomberg.

Olaszország 7,93 milliárd euró államkötvényt tudott értékesíteni, kevesebbet, mint a tervezett maximális 8,5 milliárdos kibocsátási szint. Silvio Berlusconi miniszterelnök a héten levelet írt az Európai Bizottságnak, melyben vállalta, hogy segíti a gazdasági növekedést és csökkenti a kiadásokat, felvéve a harcot az adósságválsággal.

Az aukción 2,98 milliárd eurónyi 2022-ben lejáró államkötvényt értékesített 6,06 százalékos hozamszinten, valamint 871 millió eurónyi 2019-ben lejáró adósságpapírt adott el 5,81 százalékos hozamszinten. Az 1 milliárd eurónyi 2017-ben lejáró papírokat 5,59 százalékos hozammal tudta értékesíteni Itália.

Mindent egybevetve, az aukció nem volt túlságosan kielégítő – mondta Annalisa Piazza, a Newedge Group londoni fis hozamú stratégája. Üdvözlendőek az EU lépései, azonban a piac szkeptikus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.